Interviu cu Gabriela Mititica: „Relația dintre cititor și operă e asemeni celei dintre un chitarist și un solist.”

Nicoleta Furdui

  Dar ce reprezintă cu adevărat lectura în viața  tinerilor și care este corelația  dintre problemele  abordate în opere și  problemele cu care se confruntă societatea noastră? Răspunsurile, le vom afla  astăzi de la Gabriela Mititica, elevă a Colegiului Național „Dr. Ioan Meșotă” și participantă  în cadrul mai multor proiecte literare.

Gabriela și lectura

-În primul rând, ce rol joacă lectura în viața ta?

-Un rol primordial. Pentru mine cărțile  sunt  ca și  aripile unui înger. La fel  cum  îngerii au nevoie de aripi pentru a zbura, așa și eu am nevoie de a citi o carte pentru a mă simți împlinită. Cartea, pentru mine, este întâi de toate izvor de cunoaştere, o modalitate de perpetuare a înţelepciunii, a învăţăturii, păstrătoare a tradiţiilor şi apărătoare a sufletului şi a moralităţii, dar şi o reprezentare a unei alte lumi, nu neapărat ideale, dar măcar puţin mai bune, înălţătoare, eliberatoare.

-Știu că cel mai recent proiect în cadrul căruia ai activat a fost: „Câmpuri de referință pentru un cititor avizat”. Acesta s-a bazat pe romanul lui Constantin Virgil Gheorghiu „Ora 25”. Cum  ți s-a părut acest roman?

-Cred că are o semnificație profundă, având în vedere că abordează tema dezumanizării, care reprezintă, în viziunea mea un subiect actual zilelor și societății din care facem parte.

-Ce  fel de viziune crezi că a abordat autorul asupra lui Johann Moritz, protagonistul acestui roman?

-Consider că autorul a abordat o perspectivă dramatică, având în vedere că visul lui Johann de a avea o viață fericită, de a trăi alături de Suzana, iubita sa, ia sfârșit doar din cauza condamnării lui Moritz pe baza unor temeiuri rasiale, politice și ideologice. Astfel acesta își vede visele spulberate, iar existența transformată într-un prizonierat perpetuu.

-Crezi că există vreo corelație între romanul “Ora 25”  și realitate, iar dacă da, care crezi că ar fi aceea?

-Cred că există, deoarece, la fel ca și în roman, oamenii din realitate pun mare preț pe tehnologie și astfel, se îndepărtează, uită de rațiune și sentimente, devin robotizați.

-Ce schimbări ai întreprinde tu în societate, astfel încât, problema dezumanizării să fie diminuată?

-În primul rând, aș îndemna oamenii să-și exprime opiniile, datorită cărora s-ar putea forma legături sociale, care ne-ar putea face mai puternici, ne-ar putea ajuta să depășim anumite praguri, să împărtășim alte experiențe de viață. Datorită acestor experiențe, consider că am putea evita și anticipa evenimente neplăcute sau chiar dezastre.

-Ai recomanda romanul „Ora 25”  de C.V. Gheorghiu și altor cititori?

-Bineînțeles. Consider că e o operă care merită a fi citită, în primul rând pentru că abordează teme actuale în zilele noastre, care vizează întreaga societate, iar în al doilea rând, pentru că conține  multe aspecte interesante și care merită a fi analizate. În final aș vrea să îndemn toți tinerii să citească cât mai mult și să se implice în cadrul  proiectelor culturale, literare, artistice, fiindcă vor avea, atât ocazia de a cunoaște oameni noi, cât și de a se forma ca personalitate.

Gabriela și lectura