Maia Bivol

INTERVIU cu Maia Bivol, președintele Organizației Teritoriale Ialoveni ”Asociația Nevăzătorilor din Moldova” – o doamnă căreia îi place să lucreze foarte mult cu oamenii

Mariana Mereacre

Maia este președintele Organizației Teritoriale Ialoveni ”Asociația Nevăzătorilor din Moldova”, o instituție socială care adună oameni care se confruntă cu aceleași probleme – deficiențe vizuale – una dintre cele mai grave forme de invaliditate. Asociația include programe de asistență care sunt absolut necesare pentru orbi și slabvăzători. Mai multe detalii aflăm în interviul ce urmează.

Bună ziua! Spuneți-mi, cine sunteți?

Bună ziua. Sunt Maia Bivol, președintele Organizației Teritoriale Ialoveni ”Asociația Nevăzătorilor din Moldova”.

Ce studii aveți?

Am studii superioare, am terminat Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova.

Ați activat în domeniul filologiei?

Da. Am lucrat profesoară de limba și literatura română timp de 2 ani, la școala medie nr.1 (în prezent, Liceul Teoretic ”Olymp”) din satul Costești, raionul Ialoveni .

Care este motivul pentru care nu activați în domeniu acum?

La moment sunt persoană cu dizabilitate accentuată de vedere.

Ați spus că sunteți președintele unei organizații teritoriale. Care este scopul asociației?

Scopul principal al asociației este incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate.

Spuneți-mi mai detaliat.

În Republica Moldova sunt peste 10 mii de nevăzători. În organizația teritorială Ialoveni sunt 137 de membri din diferite localități ale raionului. Pentru ca să devii membru al Asociației Nevăzătorilor din Moldova este o limită de vârstă, de la 18 ani până la vârsta de pensionare.
Pe parcursul anului ne întâlnim la diferite campionate și festivaluri.

Puteți să ne dați exemple?

Da. Bunăoară, în luna iulie au avut loc două campionate: Campionatul Național de Pescuit Sportiv pentru Nevăzători, care a avut loc în satul Teleșeu, raionul Orhei, unde organizația noastră a avut cele mai multe merite, locul 1 pentru cel mai mare pește prins și locul 2 după volumul total de pește prins, pentru care fapt, la  anul viitor, campionatul de pescuit sportiv se va petrece în raionul Ialoveni.
Al  doilea campionat despre care pomenisem este Campionatul Național de Turism pentru nevăzători care a avut loc în tabăra de odihnă din Hâncești. Și aici am avut multe trofee. Avem locul  1 la concursul individual ”țintașul iscusit”, locul 2 la concursul individual ”legarea nodurilor” și locul 3 tot la concursul individual ”mobilitate și orientare în spațiu” și am mai ocupat locul 1 între organizații la numărul artistic. În general, ne-am plasat pe locul 6 din 33 de de organizații.

Va-ți implicat și în activități culturale?

Da, am format un grup folcloric compus din 14 persoane și participăm la diferite festivaluri.

De exemplu?

Am participat la Festivalul ”La vatra Plăcintelor”, satul Cigârleni, festivalul ”Botna-Botnișoara-Îșnovăț”, orașul Ialoveni, ”La poalele țiglei” la Văsieni și la Ziua Limbii Române – 31 august, satul Costești.

Ați încheiat vreun acord de colaborare cu cineva?

Da. La data de 24 ianuarie, de ziua ”Micii Unirii” am încheiat acord de colaborare cu filiala Iași a Asociației Nevăzătorilor din România, iar la 23 martie am încheiat un acord de colaborare cu Biblioteca Publică Orășenească  ”Petru Ștefănucă” din Ialoveni. Datorită acestor acorduri, am avut foarte multe activități culturale, sportive și turistice. Pot să enumăr chiar evoluarea grupului nostru folcloric la Iași. Am format o echipă comună la Campionatul Național de Turism. Am vizitat împreună diferite muzee, mănastiri din România și din Republica Moldova.

Am observat că ați  avut un an bogat în evenimente. Ce planuri aveți pe viitor?

Pe viitor dorim ca în echipa noastră să mobilizăm cât mai multe persoane, să încheiem acorduri de colaborare și cu alte filiale din România, poate și din Ucraina și anume cu Organizația Regiunii Odesa, să atragem cât mai mulți agenți economici din Republica Moldova, dar și din alte țări pentru obținerea diferitor granturi mari și mici.

Vă mulțumesc pentru receptivitate. Sperăm să ne mai întâlnim. Vă doresc succes în continuare.

Maia Bivol

 

Centrul de creație Artico. Expoziție cu vînzări.Echipa Maiei BivolEchipa Maiei BivolFestivalul ”La vatra plăcintelor”