Ana Rapcea la USM

Interviu de excepție cu scriitoarea și jurnalista Ana Rapcea: „Poezia e ca o licoare de fericire din care sorb puțin câte puțin…”

Nicoleta Furdui

 – În primul rând, ce rol joacă scrisul în viața dumneavoastră?

-Un rol indispensabil, un rol de clarificare cu propriul sine. Nu cred că mi-aș putea imagina viața fără poezie.

-Având în vedere că activați și ca jurnalist, cum reușiți să îmbinați cele două meserii?

-Eu, prin intermediul ziaristicii îmi câștig existența, iar în ceea ce privește scrisul, nu îl consider o meserie. E mai mult o formă de evadare din spațiul cotidian,un refugiu pentru suflet.

-La ce vârstă ați scris prima poezie?

-Deși eram pasionată  de ele de când mă știu, cred că prima poezie am scris-o când aveam vreo șapte ani.

-Având în vedere că abordați teme destul de ample în poeziile dumneavoastră cum sunt: transcendența, creația, trecerea ireversibilă a timpului, aș vrea să vă întreb, ce lucruri anume vă inspiră?

-Eu sunt de părere că inspirația, chiar dacă ne avântăm spre o exteriorizare a ei, e un lucru care vine din interior, unde toate capătă alt chip.Dacă, însă ar fi să mă refer la lucruri concrete, cred că orice ar putea să mă inspire: un firicel de iarbă, o piatră, o furnică, o zi frumoasă de primăvară, cerul senin…absolut orice. Niciodată nu poți ști unde te așteaptă surpriza unei descoperiri, fiindcă a scrie înseamnă a descoperi.

-Vi s-a întâmplat vreodată să întâlniți vreun scriitor a cărui creație să vi se pară familiară sau, cel puțin asemănătoare stilului dumneavoastră?

– Cred că da. Nu știu dacă chiar aș putea spune creație familiară, dar sunt de părere că există cel puțin niște mici tangențe tematice între mine și poeta Ileana Mălăncioiu, pe care o admir. Am avut deosebita plăcere de a o cunoaște personal și pot să spun că e o persoană de o integritate aproape de neimaginat în zilele noastre. În ceea ce privește însă creațiile doamnei Mălăncioiu, m-a impresionat corelația pe care aceasta o face între omul simplu și poet, creator.

-Care sunt, în viziunea dumneavoastră calitățile unui scriitor adevărat?

-Cred că în afară de talentul literar, acesta ar trebui să posede insistența și tenacitatea pentru a continua.

-Ce sfaturi  le-ați putea acorda tinerilor care vor să se inițieze în această lume, a scrisului, a poeziei?

-În primul rând mult curaj și ambiție. Anume curajul de a merge mai departe și a nu renunța nicicând la visul lor.

Ana Rapcea