De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 16 ore

Cristina Postolachi - arhiva personala

(INTERVIU) De la mașina de cusut la propriul brand. Cristina POSTOLACHI – designer vestimentar la 20 de ani

Sorina Noroc

Un cadou de Crăciun…

– Cum a început pasiunea ta pentru a crea modele de haine?

– Când eram mică, obișnuiam să reutilizez hainele mamei pentru a crea ținute pentru păpuși. Mai târziu, mama mi-a dăruit, de Crăciun, o mașină de cusut. Aveam 13 ani atunci. Știa că visul meu era să devin designer. Mai folosesc și astăzi prima mea mașină de cusut. Atunci, până la Revelion, am cusut costume roșii pentru toată familia, pentru că aceasta fusese declarată culoarea anului. După acel eveniment, am mers la cursuri specializate.

– Ai participat, elevă fiind, la Săptămâna Modei, organizată în Chișinău. Cum a apărut această oportunitate?

– Am avut parte de un mentor minunat – Inga Grigoriu, care, văzând potențialul și entuziasmul meu, mi-a oferit această șansă. Prima experiență a prezentării creațiilor mele pe un podium adevărat a fost foarte emoționantă. Am ales tema uniformelor școlare, pentru că, după ce am absolvit cursuri de croitor-modelier, elaboram cele mai multe piese vestimentare pentru prietenii mei, care erau elevi. Modele la acele prezentări au fost, de asemenea, prietenele mele.

C. Postolachi

Studentă în patria modei

 – Cum ai ales universitatea și facultatea la care să studiezi, după absolvirea liceului?

– În vara în care trebuia să aplic la universitate, am fost voluntară la Biblioteca Textilă din cadrul Zip House, primul Centru de Excelenţă în Design şi Tehnologii, amplasat în imediata apropiere a blocurilor de studii UTM. Astfel, am ales să aplic la Universitatea Tehnică, la care am studiat în primul an de facultate. Anul acesta, am fost selectată pentru un schimb de experiență, care a fost posibil cu suportul oferit de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, în parteneriat cu UTM si Fine Arts Academy de Como. Aici voi studia până la sfârșitul acestui an universitar.

– Cum este să fii student în Italia în domeniul designului vestimentar?

– Este o experiență inedită să  studiez moda în patria ei. Orășelul în care învăț este unul vestit pentru producătorii de mătase. Mulți dintre profesori au lucrat sau lucrează în companii notorii din domeniul modei. Stilul este peste tot pe stradă. Îmi place, în mod special, să admir cuplurile de bătrânei. Faptul că studiez în Italia îmi aduce cunoștințe importante, care îmi vor influența activitatea.

C. Postolachi

– Ce este „Măscărici – șorțuri pentru pici?”

– Acesta este un proiect de suflet pe care îl dezvolt la moment. Destinat preşcolarilor şi şcolarilor cu vârstă mică, produsul a fost conceput pentru a oferi, în timpul atelierelor de artă, creaţie şi gătit, libertate în mişcare şi pentru a avea grijă de curaţenia hăinuţelor. Setul conţine şorţuleţ, mânecare şi punguliţa pentru păstrare și este disponibil în diferite culori. Găsiți modelele aici.

Mascarici - sorturi pentru pici

 

   „Vreau să cresc în domeniul frumosului”

– Dacă ai defini activitatea ta de designer prin trei cuvinte, care ar fi acelea?

– Practicism, soluții creative. 

– În ce măsură creația unui artist îi reflectă personalitatea?

– Orice artist își lasă amprenta pe creația sa printr-un element care face diferența, printr-o stare de spirit sau un simbol. Astfel, se conturează caracterul celui care creează. Uneori, chiar fără ca artistul să își fi propus acest lucru.

– Ce face Cristina Postolachi, în afară de crearea articolelor vestimentare? 

– Reciclează, reutilizează, gătește, călătorește.

C. Postolachi

– Ce îți dorești să faci, în continuare?

– Să cresc în domeniul frumosului. Să devin mai bună în ceea ce fac. Să dezvolt noi abilități în domeniul designului vestimentar.

– Ce i-ai spune unui tânăr care are abia primele idei pentru crearea unor piese vestimentare?

– Să se apuce de treabă. În zilele noastre, avem acces la atâtea cărți, tutoriale pe internet și articole, încât nu ai nicio scuză să nu creezi ceva cu forțele proprii și să fii autodidact în ceea ce vrei să faci. I-aș spune să folosească timpul prețios pe care îl are până a deveni student, pentru a se asigura ca acesta e domeniul în care vrea să activeze. 

– Se apropie, cu pași repezi, Crăciunul. Ce faci de sărbători?

Voi fi alături de cei dragi. Îmi voi seta obiectivele pentru anul viitor.

Echipa LiberTV îi mulțumește Cristinei Postolachi pentru receptivitate și îi dorește sărbători fericite și, desigur, inspirație pentru noi creații!