Iurie Chirinciuc

Iurie Chirinciuc: „Tot mai mulți cetățeni își leagă speranțele de viață, trai și afaceri de România, Uniunea Europeană și SUA”

Nicolae Sîli

Liberalul a evaluat succint pe blogul său fiecare avantaj și dezavantaj, dar și a echivalat atitudinile față de Moldova a țărilor cu interes strategic. Astfel, Iurie Chirinciuc a prezentat relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă, relațiile RM cu UE și România și relațiile cu SUA.

„În general, trebuie să remarc că tot mai mulți cetățeni moldoveni și în special tinerii și intelectualitatea își leagă speranțele de viață, trai și afaceri de România, Uniunea Europeană și SUA și mai puțin de Rusia sau Uniunea Vamală”, a declarat Iurie Chirinciuc.

El spune că îi este clară motivația acestor oameni:

PIB-ul Uniunii Europene constituie 16 748 miliarde $,
PIB-ul SUA constituie circa 17 529 miliarde $,
PIB-ul UE și SUA – 34 277miliarde $,
PIB-ul Republicii Moldova – 17,7 miliarde $,
PIB-ul Federației Ruse – circa 2146 miliarde $,
PIB-ul Republicii Belarusi – 131,2 miliarde $,
PIB-ul Republicii Kazahstan – 265 miliarde  $,
PIB-ul țărilor Uniunii Vamale – 2 542 miliarde $.

PIB

Atunci când în joc se află interesele economice ale poporului Republicii Moldova, ar trebui să lăsăm jocurile propagandistice pentru studenții de la științe politice. Aș vrea să-i spun analistului Bogdan Țârdea, care se arată foarte preocupat de unire și conspirații mondiale împotriva Rusiei, că fantoma comunismului mai bântuie doar în corturile politicianului Igor Dodon și în mințile mai multor deputați socialiști! Îmi pare rău că miile de clerici din Biserica Ortodoxă Rusă nu reușesc să vă convingă să vă scoateți steluțele roșii de pe frunte și din simbolistica partidului. Nu știu ce sens atribuiți dvs acestui simbol, dar în general steaua roșie a comunismului se asociază cu cei care au susținut revoluția bolșevică din Rusia aruncând țara în război civil. Poate că e timpul să ieșiți din corturi și din tranșee și să încercați să faceți ceva util pentru poporul Republicii Moldova. Nu prin organizarea unor revolte populare cu detașamente de „partizani” împotriva puterii de stat, așa cum au procedat predecesorii dvs. bolșevici în Rusia, ci prin metode civilizate. Toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri”, a concretizat ministrul.