Iurie Obada

Judecătorul care l-a trimis în arest pe Andrei Brăguța a fost demis

Corina Bezer

Potrivit CSM-ului, „acţiunile judecătorului în procesul de înfăptuire a justiţiei au demonstrat incompetenţă profesională gravă”. În același timp, Iurie Obadă declară că nu a știut că Andrei Brăguța ar fi suferit de o boală. „Da, când l-am văzut în instanță am văzut că nu e normal. În încheierea mea am scris că era neadecvat, lovea cu picioarele în ușă, în geamuri, era dezbrăcat. Da, era corect ca procurorul să prezinte un alt demers pentru instituirea lui la psihiatrie. Medicii au scris că are schizofrenie, care după cum am înțeles, nu este boală psihică, e cauzată de alcool și droguri”, a declarat Iurie Obadă în fața membrilor CSM.
Amintim că Andrei Brăguţă a fost reținut de oamenii legii pe 15 august, când a fost oprit de polițiștii de patrulare pentru că ar fi depășit limita de viteză. Potrivit autorităților, bărbatul se afla în stare de ebrietate, iar pentru că ar fi manifestat un comportament agresiv față de angajații Poliției, pe numele său a fost pornită o cauză penală. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de detenție preventivă, iar pe 18 august, Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.
Tânărul ar fi fost bătut în izolator, inclusiv de angajații instituției, fapt negat de reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei, care spun că, de fapt, bărbatul a fost agresat de colegii de celulă din cauza comportamentului deviant al acestuia. Bărbatul a solicitat de mai multe ori intervenția medicilor de la Urgență, care l-au diagnosticat cu tulburare psihică, schizotipală, și ar fi solicitat transferul de urgență la Spitalul Clinic de Psihiatrie, fapt care nu s-a întâmplat.