Şedinţa Guvernului

La Chişinău ar putea fi creată Agenţia Naţională pentru Cercetare-Dezvoltare, Inovare și Transfer Tehnologic (ANCDITT)

Corina Bezer

În cadrul discuţiilor, s-a propus crearea Agenției Naționale pentru Cercetare-Dezvoltare, Inovare și Transfer Tehnologic (ANCDITT), formată din trei departamente: Cercetare-Dezvoltare, Inovare și Transfer Tehnologic, Evaluare și Atestare. Totodată, s-a analizat rolul și funcțiile acestora, precum şi modalitățile şi sursele de finanțare.

În acest context, Vicepremierul, Gheorghe Brega a subliniat aportul experților europeni în sfera procesului de reformă în domeniul ştiinţei şi inovării în Republica Moldova, reiterând importanţa unei contribuţii internaţionale în acest sens.

La rându său, Ministrul Educației Corina Fusu, a vorbit despre reformele în domeniul sferei științei, menționând rolul Ministerului Educației, ca și instituție guvernamentală în coordonarea activităților școlilor doctorale și elaborarea politicilor privind cercetarea științifică.

Președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca a vorbit despre criteriile care stau la baza unei concepții reușite precum şi implicarea activă a mediului de afaceri în promovarea inovațiilor tehnologice.

În cadrul şedinţei de lucru, au participat reprezentanţii ministerului Educației, Economiei, Justiției, Finanțelor, reprezentanți ai Academiei de Științe a Republicii Moldova, dar și membrii Consiliului rectorilor.

Reforma instituțională a domeniilor Cercetare-Dezvoltare și Inovație și Transfer Tehnologic face parte din Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană şi urmează a fi realizată până la 1 septembrie 2016.