e

La Cimitirul Eroilor Români de la Țiganca a fost marcată Ziua Veteranilor de Război

Corina Bezer

Zecile de persoane prezente la ceremonie spun că datorită eroismului ostașilor căzuți la datorie, ne putem bucura astăzi de pace.

„Ne amintim despre cei care nu sunt cu noi, eroii neamului romanesc, cei care impreuna cu veteranii armatei romane au făcut ca Romania sa fie astazi ceea ce este un stat membru si respectat al UE si al NATO", a spus ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai mișcării unioniste, care spun că este de datoria tinerei generații să păstreze mereu vie memoria celor care și-au dat viața pentru binele patriei române.

„În perioada sovietică, acest Cimitir al Eroilor Români a fost transformat într-o fermă de vaci. E o batjocură la adresa poporului român! Eroii noștri merită mai mult, iar noi, tinerii, vom veni aici an de an să-i cinstim pe cei care au vărsat sânge pentru binele nostru”, a declarat președintele UNIREA – ODIP, Vlad Bilețchi. 

După momentul depunerilor de flori și luările de cuvânt ale oficialităților, a urmat și un recital artistic prezentat de elevii din localitate.

Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost reamenajat ca loc de reculegere în memoria celor peste 71.000 de militari români căzuți în Campania din Est în iunie 1941-august 1944. Inaugurarea a avut loc în anul 2006, iar la eveniment a participat și Regele Mihai. Aici au fost reamenajate cele 9 gropi comune, au fost ridicate 142 de cruci si amplasate 11 plăci de marmură, iar pe 8 dintre ele au fost scrise numele celor 830 de eroi români identificați. Au fost amenajate caile de acces, s-a ridicat o troiță, o poartă monumentală și au fost aprinse candele care vor arde întru veșnica recunostintă si pomenire a celor care s-au sacrificat pentru țară și neam. Ziua Veteranilor de Război este marcată anual pe 29 aprilie și omagiază meritele eroilor pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.