Cricova

Lansare de carte în premieră a directorului general al Combinatului „Cricova”

Zina Darii

Cartea a fost lansată într-un loc unic, cinematograful aflat la zeci de metri adâncime în pivnițele de la Cricova. 

„Sper că această carte să fie un martor al epocii. O epocă a marilor schimbări şi aspiraţii, a speranţelor. Publicarea acestei cărţi este o încercare de a atrage atenţia societăţii, dar şi a guvernanţilor asupra problemelor cu care se confruntă ramura viti-vinicolă. Sunt convins că anume în această ramură se poate şi trebuie să se creeze valoare adăugată, să fie implicaţi o mulţime de oameni”, a declarat autorul Valentin Bodiul.

La eveniment au participat și primii președinți ai Republicii Moldova. Mircea Snegur, primul președinte al Moldovei, a ținut să facă o adevărată referință științifică a cărții: „Cartea este şi martorul ocular al evenimentelor, care s-au perindat pe parcursul a circa 50 ani din istoria modernă a ţării. Perioada, care a inclus în sine trecerea de la o formaţie economico-socială la alta, preţul, tributul care îl plăteşte societatea în acest context. Incontestabil este că autorul, V.E.Bodiul, şi-a expus viziunile ca om al cetăţii, adică ca cetăţean al Republicii Moldova cu o poziţie civică fermă, fie chiar şi uneori subiectivă”.

Cel de-al doilea președinte al țării, Petru Lucinschi, a povestit despre un simbolism special al renumitei crame: „În străinătate se știe deja, că dacă vine un oaspete de vază în Moldova și nu este invitat la Cricova, înseamnă că este ceva în neregulă. Cu adevărat, este deja un simbol ce depășește doar vinificația. Este un simbol al țării”.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei Gheorghe Duca, i-a oferit lui Valentin Bodiul medalia „Dimitrie Cantemir” pentru activitatea sa științifică în domeniu, menționând că, după referințele primite, doctorul în economie, Valentin Bodiul ar putea candida deja la funcția de doctor habilitat, cel mai înalt grad științific posibil. 

Editată la cea mai bună Tipografie din România, într-un tiraj de 2 000 de exemplare, cartea „Cricova – destinul meu” va fi disponibilă, în curând, în librării şi în magazinele de firmă Cricova. Invitații lui Valentin Bodiul i-au sugerat autorului să o traducă și în alte limbi pentru ca și turiștii din străinătate să poată citi o istorie inedită a celui mai renumit brand din Moldova.