arme muniții

Legea privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă va fi modificată

Corina Bezer

Modificările legislative ar urma să asigure un control eficient al operațiunilor de import, export, reexport și de tranzit al armelor și al munițiilor, precum și identificarea promptă a riscurilor în adresa securității naționale și a ordinii publice.

„Proiectul respectiv urmărește perfecționarea cadrului normativ prin sporirea eficacității practice de aplicare și identificare promtă a riscurilor în adresa securității naționale și a ordinii publice. Urmărim două mari obiective: siguranța și protecția cetățenilor prin asigurarea unor mecanisme de control al armelor cu destinație civilă și asigurarea că R. Moldova este un spațiu sigur, în afara zonelor de risc. Cunoaștem foarte bine că angajamentele asumate de MAI față de cetățenii noștri sunt extrem de importante pentru protecția și siguranța lor. Modificarea care este propusă prevede excluderea caracterului armelor interzise din cele care sunt supuse obligatoriu verificării de către Comisia pentru mărfuri strategice. Toate armele cu caracter letal ar trebui să treacă prin această Comisie, nu doar să primească o certificare de la MAI”, a declarat secretarul de stat Serghei Diaconu.

Completarea legislației cu reglementarea procesului de aplicare a marcajului de trasabilitate pe armele de foc importate sau exportate, precum și pe suprafața acelora introduse sau scoase definitiv de pe teritoriul R. Moldova ar contribui la urmărirea internațională a armelor pierdute, sustrase sau implicate în comiterea infracțiunilor și sporirea siguranței publice și eradicarea proliferării ilegale a acestora.