nord

Letonia oferă suport în procesul de elaborare a Programelor regionale sectoriale în domeniile Infrastructura de afaceri și Turism în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova

Corina Bezer

Cele două ședințe organizate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au loc în incinta Institutului Nistrean de Economie și Drept din Bălți. Au fost invitați să participe autorități locale și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din nordul republicii, precum și specialiști de la ADR Nord.

În cadrul ședinței de miercuri, 13 aprilie, membrii grupului de lucru regional sectorial pentru elaborarea PRS în domeniul Infrastructurii de afaceri au fost familiarizați cu potențialul economic al RDN. Totodată, membrii delegației letone au prezentat practicile de succes ale partenerilor de dezvoltare ai ADR Nord din Letonia în sectorul economie. De asemenea, împreună cu specialiștii ADR Nord, participanții la eveniment au stabilit obiectivele de dezvoltare ale infrastructurii de afaceri din RDN.

La ședința de joi, 14 aprilie, un alt grup de lucru din RDN și membrii delegației din Letonia vor urmări aceleași obiective, doar că în domeniul Turismului.

„Sunt bucuros că beneficiem de sprijinul partenerilor noștri din Letonia în procesul de elaborare a PRS în domeniile Infrastructura de afaceri și Turism. Până în prezent, am avut de învățat multe lucruri bune datorită relațiilor noastre de colaborare. Ne străduim de fiecare dată să valorificăm la maximum rezultatele colaborării cu partenerii noștri din Letonia, preluând tot ce este mai bun din experiența letonă, inclusiv în domeniile menționate. Așa vom câștiga timp, evitând totodată unele greșeli pe care le-au comis, la timpul lor, partenerii letoni”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

La rândul său, Jevgēnija Butņicka, reprezentantă a Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Letoniei (VARAM), a menționat că delegația letonă este onorată să participe la ședințele grupurilor de lucru pentru elaborarea PRS în domeniile Infrastructura de afaceri și Turism în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova.

„Colegii mei se vor referi și la momentele mai dificile din experiența lor, ca să fiți pregătiți să le faceți față. Sper că, în rezultatul conlucrării noastre, vom dezvolta proiecte comune”, a menționat reprezentanta VARAM.

Tot astăzi, membrii delegației letone au efectuat o vizită de lucru la Primăria municipiului Bălți, unde și-au împărtășit experiența de dezvoltare a turismului și a afacerilor. Vineri, 15 aprilie, delegația din Letonia va acorda asistență similară specialiștilor din cadrul Consiliilor Raionale Ocnița și Dondușeni.

Menționăm că, până în prezent, în RDN au fost elaborate patru PRS cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, acordat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Cele patru documente strategice vizează următoarele domenii: Eficiența energetică în clădirile publice, Managementul deșeurilor solide, Aprovizionarea cu apă și canalizare și Drumuri regionale și locale. Conceptele de proiecte viabile elaborate în cadrul celor patru PRS pentru RDN au un buget total estimativ de 50 de milioane de euro.

Relațiile de colaborare dintre RDN din Republica Moldova și Letonia au început încă în noiembrie 2010, când ADR Nord a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Letonia. Din 2012, Letonia susține Republica Moldova în promovarea dezvoltării regionale, în baza Acordului de colaborare în domeniul dezvoltării regionale semnat între Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova și Ministrul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Letoniei. De atunci, ADR Nord și VARAM au facilitat semnarea a 14 acorduri de colaborare: 10 acorduri între administrații publice locale și altele patru între instituții de stat și neguvernamentale din cele două țări.

Săptămâna trecută, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, l-a însoțit pe ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, în cadrul unei vizite de lucru de trei zile în Letonia. În acest context, ADR Nord și Regiunea de Planificare Vidzeme din Letonia au semnat un acord de intenție, în baza căruia părțile și-au exprimat convingerea că actualele relații de colaborare dintre Republica Moldova și Republica Letonia pot marca începutul unor viitoare activități comune ale celor două regiuni: Regiunea de Dezvoltare Nord și Regiunea de Planificare Vidzeme.