De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 12 ore

Sfatul Tarii

LIVE TEXT// Congresul de constituire Sfatul Țării 2

Corina Bezer

La eveniment participă peste 1700 de delegați din toate localitățile Republicii Moldova, reprezentanți ai Diasporei Unioniste și invitați din cel de-al doilea stat românesc.

Ora 11.58: S-a votat în unanimitate Declarația De Unire, precum și s-a dat citire Declarației de Constituire a Sfatului Țării 2. 

Ora 11.38: Academicianul Vasile Micu: „Unirea e salvarea noastră, pentru că vor fi doar beneficii pentru toți locuitorii atât a Republicii Moldova, cât și a României.”

Ora 11.32: Mihai Patraș, academician: „Unirea cu România este un act cât se poate de legitim.”

Ora 11.27: Mihai Cimpoi, reprezentant al Academiei de Științe a Moldovei: „De ce Sfatul Țării 2? Noi vrem să continuăm Sfatul Țării 1. Vorbim astăzi de procese integraționiste, de integrare europeană. Eu cred că, intergrarea europeană nu e posibilă fără integrarea românească.”

Ora 11.21: Anatol Petrenco, istoric: „Actul Unirii cu Patria-Mamă, România, a fost unul din cele mai importante evenimente ale neamului românesc. Reîntregirea din martie 1918 este un act progresist.”

Ora 11.19: Cuvânt i s-a oferit Primarului Municipiului Iași, Mihai Chirică. „România poate renaște la Iași și Chișinău. Iașul este casă pentru voi și va face tot posibilul să înfăptuiască Unirea.”

Ora 11.10: Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu: „Este impresionant până la lacrimi să vezi atâta românism în această sală. Pentru noi, românii de aici, Unirea nu a fost niciodată un obiect de muzeu, ci a fost mereu vie în sufletele noastre. Acum mai bine de un sfert de veac, scriitorii, au stat tot în această sală, promovând identitatea românească a basarabenilor. Astăzi, Moldova este un stat captiv, iar unica salvare este Unirea. Guvernanții de la Chișinău ar trebui cât mai urgent să conștientizeze că acest deziderate trebuie susținute. Cu perseverență și curaj vom putea rupe carcasa de fier a unor imperii, care nu ne permit să fim împreună. ”

Ora 11.07: Veaceslav Inculeț, urmașul lui Ion Inculeț: „Unirea trebuie să se realizeze doar din considerent economic și material, ci Unirea este ceva de suflet. Nouă, celor care am făcut din idealul Unirii un scop al vieții, nu ne rămâne decât să fim cât mai activi și să luptăm până la capăt pentru Unirea cu Țara.”

Ora 11.03: S-au votat membrii și secretarul congresului Sfatul Țării 2

Sfatul Țării

Ora 11.00: Anatol Caraman, președintele Asociației „Tiras-Tighina”: „Vă chem pe toți la unitate națională românească. Trăiască România Mare în vechile hotare”

Ora 10.58: Cuvânt a luat Ghenadie Cosovan, președintele Asociației „Credință și Patrie”: „Noi, ofițerii de război, armata și soldații suntem gata să punem umărul la Unire.

Ora 10.54: Cuvânt a luat Constantin Codreanu, membru al Grupului de Inițiativă al Sfatului Țării 2. „Nu mai poate nega nimeni faptul că Mișcarea unionistă este în creștere. Trebuie să plecăm de aici cu un singur gând – Unirea este inevitabilă.”

Ora 10.51: „E trist să ai o țară dezbinată,/ E trist să fii în casa ta străin” – Ansamblul folcloric intonează Cântec de Unire, iar mulțimea scandează Unire. 

Ora 10.35: Cuvânt a luat Nicolae Dabija, membru al grupului de inițiativă al Sfatului Țării 2: „Țara întregită este cea mai mare avere pe care o putem lăsa copiilor noști. Blândul nostru Prut niciodată nu a fost o graniță și nu trebuie să fie frontieră între românii de aici și românii de acolo.”

Sfatul Țării

Ora 10.20: Evenimentul a început cu intonarea imnului „Deșteaptă-te române”, iar participanții au scandat Unire.

Sfatul Țării