Curtea Constituţionala

LIVE TEXT// Curtea Constituţională decide dacă scrutinul prezindenţial va fi validat

Corina Bezer

17:00 – Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase a anunţat confirmarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, precum şi validarea scrutinului prezidenţial din 13 noiembrie. 

„Autorităţile au respins un număr mare de contestaţii ca fiind în afara competenţelor lor. CEC în loc să le examineze şi-a declinat în mod eronat competenţa menţionând că CC urmează să aprecieze. Neexaminarea contestaţiilor a pus CC în imposibilitatea de a ţine cont de ele”, se spune în decizia Curţii. Tot ce a putut face Curtea a fost să recomande Parlamentului modificarea legislaţiei.
„Având în vedere diferenţa de 67 de mii de voturi dintre cei doi candidaţi, cele 4031 de voturi care nu au putut să fie exprimate în afara ţării nu sunt de natură să influenţeze rezultatele alegerilor”, a mai spus Curtea. 

16:00 – Curtea Constituţională se reuneşte în şedinţă pentru a da verdictul. 

12:15 – Curtea Constituțională examinează la această oră o solicitare transmisă de Maia Sandu privind anularea turului doi de scrutin. Astfel, Curtea se va pronunţa cu privire la validarea alegerilor la ora 16:00

11:00 – Președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase susține că Partidul Acțiune și Solidaritate a fost înștiințat încă acum cinci zile despre faptul că imediat cum va fi încheiat ultimul litigiu Curtea se va întruni în ședință pentru examinarea validării rezultatelor alegerilor prezidențiale.

În cadrul ședinței de astăzi de la CCM, președintele Curții a declarat că: „partidul doamnei Maia Sandu a fost înștiințat cu 5 zile în urmă, iar ieri-dimineață, la 10.00, a fost plasat comunicatul pe site-ul CCM privind ultimul litigiu și a fost făcut anunțul privind ședința de astăzi. Nu văd temei pentru asemenea constatări. Fiecare alege ce e mai important – să fie aici sau să fie peste hotare”, a declarat Tănase.

10:40 – Deputatul PSRM, Vladimir Țurcanu, îl reprezintă pe Igor Dodon, la ședința CC.  „Considerăm că alegerile s-au desfășurat în condițiile legii, careva motive care să ducă la invalidarea alegerilor, lipsesc. Careva probe care ar confirma existența unor fraude electorale nu au fost depistate. În consecință susșinem raportul CEC-ulu și solicităm respectuos admiterea acestui raport și confirmarea acestor alegeri și validarea mandatului pentru Igor Dodon”.

10:11 – Alina Russu, preşedinte CEC: "Aceste alegeri au fost o grea încercare pentru toţi subiecţii, întrucât pentru prima dată, cetăţenii şi-au ales preşedinţele în mod direct".

10:08 – Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, prezintă raportul cu privire la alegeri. Acesta spune că  Maia Sandu nu a depus nicio contestaţie cu privire la alegerile prezidenţiale decât în ziua de azi.

10:03 – Şedinţa s-a început

Cu pancarte în mână, tinerii cer ca acest scrutin să fie nevalidat.