Nicolae Timofti

Mesajul Președintelui Timofti cu prilejul comemorării victimelor conflictului armat de pe Nistru

Corina Bezer

Stimați concetățeni,

În această zi de 2 martie ne amintim de o perioadă grea din istoria statului nostru și îi comemorăm pe cei mai buni și mai vrednici dintre noi.

Fără îndoială, conflictul armat provocat de forțele separatiste, susținut deschis de Federația Rusă, a marcat destinul țării noastre. Și astăzi resimțim efectele secesiunii. Istoria le va aranja pe toate la locul lor, dar toată lumea trebuie să știe că noi nu vom renunța niciodată să ne reunificăm țara, pentru că altfel ar însemna să acceptăm o nedreptate și să nesocotim sângele vărsat de bravii noștri combatanți la Nistru.

Acum 24 de ani, circa trei sute de combatanți și-au pierdut viața, iar alte câteva sute au fost răniți, după ce au opus rezistență, în mod legitim, separatismului.

În această Zi a Memoriei, este bine să ne amintim de trecut pentru a nu fi condamnați să îl repetăm și exprimăm profunda noastră recunoștință în fața tuturor participanților la conflictul armat de pe Nistru care au luptat și s-au jertfit pentru integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Prioritatea țării noastre acum este soluționarea conflictului înghețat, pe cale pașnică, în scopul asigurării securității cetățenilor Republicii Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului. Respectarea Declarației summit-ului OSCE din 1999 privind eliminarea prezenței militare ruse de pe teritoriul statului neutru Republica Moldova, ar fi un prim pas în acest sens. De asemenea, suntem mereu deschiși și cooperanți dialogului privind îmbunătățirea formatului de negocieri.

Vă mulțumesc.

Tot astăzi, consilierii prezidențiali au participat la evenimentele dedicate Zilei Memoriei și au depus flori la monumentul Maica Îndurerată de la Complexul memorial Eternitate.