„Micul almanah al marilor oameni”

„Micul almanah al marilor oameni” a fost lansat la Chișinău

Corina Bezer

Cartea „Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut”), semnată de diplomatul român Teodor Baconschi a fost lansată astăzi în incinta Bibliotecii Municipale B. P. Hașdeu. Volumul reunește 40 de portrete ale unor personalități internaționale și naționale importante în biografia intelectuală și profesională a cronicarului. În carte se regăsesc schițele a diverse personalități: de la Papa Ioan Paul al II-lea și Hillary Clinton, până la Andrei Pleșu sau Horia Bernea.

Tudor Baconschi, autorul cărții a declarat: „Sunt 40 de portrete: 20 din România, 20 din lumea largă de mari personalități care într-un fel sau altul m-au influențat sau pe care am avut privilegiul să-i întâlnesc pe viu și le-am evocat în crochiuri, nu am scris o mie de pagini de memorii. Cu detalii semnificative, împrejurările în acre i-am cunoscut, am selectat și câte o anecdotă. Sper ca aceste portrete și evocări să relanseze ca subiect ideea oamenilor de seamă, pentru că azi, chiar dacă continuăm să citim clasici, nu prea mai admirăm pe nimeni. Criticăm, demolăm, ierarhia valorilor e supusă unui tir critic nemilos”.

La lansare a participat și viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Iurie Leancă. El a subliniat rolul pe care l-a avut Tudor Baconschi în timpul mandatului său de ministru de externe, pentru apropierea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Iurie Leancă, viceprim-ministrul pentru integrare europeană a declarat:”Teodor Baconschi și-a asumat un rol de avocat, dar și de locomotivă în acest efort de a scoate Rep. Moldova din anonimat sau dintr-o izolare, de fapt, pe care ne-au impus-o comuniștii. Să ne amintim de 2009: relații suspendate cu UE din cauza introducerii regimului de vize pentru cetățenii români. Toți se uitau la noi cu scepticism și cu multă neîncredere. Iată că lui Teodor Baconschi îi revine meritul de a ne ajuta să parcurgem această etapă foarte repede”.

Volumul a fost lansat la Chișinău cu sprijinul ambasadei României în Republica Moldova. Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: „Domnul Baconschi, după cum știți, este un distins diplomat și scriitor. Am avut marea plăcere și onoare să lucrez cu domnia sa, în mod direct, pe durata mandatului domniei sale de ministru al Afacerilor Externe. Sunt convins  că și prin acest eveniment, reușim să marcăm cum se cuvine la Chișinău anul Centenarului Marii Uniri”.

Criticii literari au reușit să citească deja cartea „Mic almanah al marilor oameni”. Criticul Maria Pilchin spune că a impresionat-o cel mai mult felul în care Baconschi l-a descris pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Teodor Baconschi este un antropolog religios, autor, diplomat, teolog și politician român, fost ministru de externe al României, în perioada 2009-2012.

Rața Diana – stagiar FJȘC USM