miere

Mierea produsă în Republica Moldova ajunge în tot mai multe ţări europene

Alexandrina Godiac

Peste 400 de apicultori s-au reunit astăzi la Chişinău, la cea de-a 3-a ediție a Forumului Naţional Apicol. Evenimentul este organizat de Asociaţia Naţională a apicultorilor în cooperare cu Ministerul Agriculturii şi cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și are scopul de a crea o platformă de interacţiune pe diferite probleme cu care se confruntă apicultorii, la început de sezon.

Nicanor Negru a pornit afacerea cu albini acum cinci ani şi are în prezent peste 600 de familii de albine. Pe lângă producere, el desfasoară şi activitatea de colectare a mierii de la alţi 300 de apicultori. Astfel, a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de miere din ţara noastră. Anul trecut, a vândut în UE aproape 400 de tone de miere.

„Am reusit ca sa dezvoltam relatii de export cu mai multi parteneri din UE: Romania, Germania, Polonia, astfel reusim pe parcurusul unui an caldaristic sa procesam cateva sute de tone de mere. Cea mai mare problemă este pretul de vânzare a mierii care este foarte mic datorită concurenţei din alte ţări. Preţul de vânzare ango a mierii a fost de la 30 până la 70 de lei pentru un kg. Este o problemă foarte mare identificarea specialiştilor şi anume a apicultorilor”, a declarat apicultorul din Costeşti, Ialoveni, Nicanor Negru.

„Acum primăvara problema cea mare este de a le întreţine cu hrană stimulativă de a întreprinde toate acţiunile şi împotriva bolilor. Referitor la piaţa de desfacere e cam problematic. Cam greu cu lucrătorii nu prea sunt, tineretul acum pleacă peste hotare”, a spus apicultorul din Vulpeşti, Ungheni, Petru Pidfhitnâi.