dd

Militarii Armatei Naţionale, instruiţi în transportarea mărfurilor periculoase

Corina Bezer

Activitatea se desfăşoară în perioada 17 aprilie – 8 mai curent, pe teritoriul taberei militare 142 din municipiul Chişinău, şi este organizată de Ministerul Apărării al Republicii Moldova, în comun cu cel al Germaniei.

Potrivit şefului Direcţiei Logistică a Marelui Stat Major, colonel Iurie Brumă, timp de trei săptămâni, cei 20 de conducători auto studiază procedurile şi normele de ambalare şi încărcare a mărfurilor care prezintă risc, tehnici de marcare a vehiculelor și acţiunile care trebuie întreprinse în cazul producerii unui accident.

Sursa a specificat că studiile se vor finaliza cu un examen de capacitate, care va oferi conducătorilor dreptul și calificarea de transportare a mărfurilor periculoase, inclusiv muniţii, cu respectarea standardelor naționale și internaționale, nu doar pe teritoriul țării, dar și în toate celelalte 50 de state membre ale Acordului European referitor la transportul internaţional al mărfurilor periculoase (ADR).

Activitatea de instruire face parte dintr-un proiect finanţat de Republica Federală Germană, care prevede şi o donaţie de 5 camioane noi cu remorcă, în valoare de 1,5 mil. Euro. Unităţile de transport urmează să ajungă în Republica Moldova până la finele anului curent.

Instruirea respectivă face parte dintr-un proiect amplu implementat sub egida OSCE, începând cu anul 2014. Proiectul, desfăşurat cu sprijinul Germaniei, Austriei, Elveției, Suediei și Canadei are ca obiectiv sporirea securității la depozitele de muniţii din Republica Moldova și minimalizarea riscurilor și pericolelor la operarea cu mărfurile periculoase.

Autor: Corin Mironov, reporter – stagiar