Deveselu

Ministerul Afacerilor Externe ale României, reacție la amenințările lui Putin: Poziţia exprimată de preşedintele rus ar putea fi interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale

Corina Bezer

MAE spune că poziţia exprimată de preşedintele rus Vladimir Putin pe tema scutului antirachetă din România ar putea fi interpretată ca o „ameninţare la adresa securităţii regionale”.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă surprinderea cu privire la poziţia exprimată în 27 aprilie 2016, la Atena, de preşedintele Federaţiei Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România. Această poziţie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

MAE român mai precizează că, în repetate rânduri, România a arătat ca scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar distorsionarea realităţii menţine o atmosferă tensionată.

„Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat. Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională”, mai precizează sursa citată.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei, relatează Reuters.