Ministerul Mediului: Nivelul de radiație din Republica Moldova este în norma admisibilă

Corina Bezer

Nivelul fonului radioactiv de mediu pe teritoriul Republicii Moldova este stabil. Asigurarea vine din partea Ministerului Mediului, care afirmă că nu sunt motive de îngrijorare privind nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit autorităților, după ce pe 25 Februarie 2022, Ucraina a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, Moldova monitorizează înregistrările odată la fiecare 10 minute.

Ministerul Mediului și Guvernul Republicii Moldova este informat zilnic de instituțiile subordonate cu privire la nivelul fonului radioactiv, înregistrat la stațiile cu monitorizare automată. 

„Absolut nu e niciun motiv de îngrijorare, fiindcă toți parametrii privind fluctuațiile echivalentului dozei ambientale a radiației gama sunt online monitorizate, verificate, analizate și informați toți factorii de decizie”, a precizat directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan.

În Republica Moldova sunt 7 stații cu monitorizare manuală în punctele de supraveghere Bravicea, Fălești Soroca, Cornești, Leova, Comrat, Bălțata și 5 cu monitorizare automată în Bălți, Briceni, Chișinău, Ștefan Vodă și Cahul. Monitorizarea manuală se face de 2 ori pe zi, la 07.00 și 20.00, iar automată se realizează continuu.

Conform datelor prezentate pentru 1-3 Martie curent, valorile dozei ambientale a radiației gama pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat între 0,10-0,22 µSv/h, ceea ce înseamnă că nivelul fondului radioactiv al mediului este stabil. Limita de avertizare este 0,25 µSv/h pentru Republica Moldova. Mai multe informații găsiți pe www.am.gov.md

Totodată, persoanele care sunt interesate să urmărească nivelul radiației din țară, o pot face Remap, platforma online disponibilă prin programul Comisiei Europene REMon, care ne arată valorile radioactivității gama deasupra Europei.