cosmos

Misterul materiei întunecate

Zina Darii

Materia întunecată constituie cinci şesimi din totalul materiei regăsite în Univers. Deşi este prezentă într-un procent atât de mare, nici până acum lumea ştiinţifică nu i-a putut descifra misterul.

Cu toate acestea, au existat presupuneri conform cărora activitatea acestei structuri ar produce efecte distructive. Până de curând, acestea nu au putut fi demonstrate în mod direct. Particulele subatomice ale materiei întunecate au o densitate atât de mare, încât există şansa ca ele să se transforme în găuri negre.De asemenea, specialiştii au arătat în studiul lor că un astfel de corpuscul, denumit „materie întunecată interactivă de tip Plank”, ar fi apărut iniţial în primele momente de la declanşarea Big Bang-ului.

Prima ipoteză privind existenţa materiei întunecate a fost formulată de astronomul olandez Jacobus Kapteyn, în anul 1922.

Oamenii de ştiinţă nu pot da, deocamdată, un răspuns clar privind originea materiei întunecate. Cercetările privind structura noii particule descoperite de cercetători continuă şi în momentul de faţă.