mai.gov.md

Mită, cadouri şi probe distruse la Centrul Unic de Monitorizare al INP

Corina Bezer

În cadrul conferinței au fost prezentate probe video în care se vede cum ofițerii din cadrul CUMC acceptă sume de bani și anumite cadouri de la persoanele învinuite.

Potrivit lui Jizdan, banii se luau pentru a fi înlocuite unele procese verbale și pentru a reduce din punctajul prin care sunt amendați conducătorii auto. După primirea banilor, procesul verbal era rupt și erau excluse informaţiile cu privire la vinovăţia persoanei sau erau înlocuite printr-o încălcare mai blândă, care prevedea o amendă mult mai mică decât cea iniţial aplicată, sau inițiate procese contravenționale fiind introduse datele unor persoane care nici nu dețin permis de conducere. Concomitent, angajații CUMC, folosind intenţionat situaţia de serviciu, în interes material, cât şi în interes personal, modificau datele informatice, radiau punctele de penalizare aplicate pentru încălcările traficului rutier, și excludeau numeroase cazuri de privare a dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni până la un an, informează Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI.

„Avem imagini video în care un inspector primește cadouri de la o persoană civilă, iar colegul acestuia este omniprezent și indiferent. O să rog foarte insistent Procuratura, dar și colegii mei din MAI să stabilească dacă este implicat conducătorul acestei subdiviziuni sau nu”, a menționat ministrul de Interne. 

Prejudiciul estimativ adus bugetului de stat de către angajații Centrul Unic de Monitorizare şi Coordonare (CUMC) al Inspectoratului Naţional de Patrulare este de 40.000.000 de lei.

La această etapă, procurorii întreprind acţiuni de urmărire penală pentru stabilirea circumstanţelor comiterii infracţiunilor, identificării persoanelor care au comis şi admis aceste ilegalităţi. În cazul în care angajații MAI vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă să stea după gratii pe un termen de trei la șapte ani, amendă și riscă să fie lipsiți de dreptul de a mai ocupa funcții publice. 

Liber TV aminteşte că ieri, 16 februarie 2016, ofițerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al MAI în comun cu Procuratura Anticorupție au efectuat percheziții la Centrul Unic de monitorizare a traficului rutier al Inspectoratului Național de Patrulare.