Mită

Mită de 200 000 de lei pentru vânzarea bunurilor de stat în lipsa unei licitaţii

Corina Bezer

În perioada iulie – noiembrie 2015, inginerul de sector, împreună cu directorul Î.S. “Staţiunea tehnologică pentru irigare Ungheni” din cadrul Agenţiei „Apele Moldovei, ar fi estorcat bani în sumă totală de 200 000 de lei, pentru vânzarea la un preţ avantajos a bunurilor aflate la balanţa întreprinderii, în lipsa organizării unei licitaţii. Este vorba despre plăci şi ţevi de metal şi beton armat.

Astfel, urmare a măsurilor speciale de investigaţie şi a acţiunilor de urmărire penală, 30 000 de lei au fost transmise sub controlul CNA. Agentul economic datora întreprinderii această sumă pentru bunurile mobile achiziţionate anterior. Reţinerea în flagrant delict a inginerului şi directorului a avut loc după primirea banilor estorcaţi. Menţionăm că, aceste mijloace băneşti nu s-a găsit în evidenţa contabilă a întreprinderii.

Suspecţii a fost recunoscuţi în calitate de bănuit şi reţinuţi pe un termen de  72 de ore.

Totodată, DGT “Nord” a CNA a efectuat opt percheziţii autorizate într-o altă întreprindere de stat, “Direcţia Nodului Hidrotehnic Costeşti-Stînca”, unde conform aceleiaşi scheme, în perioada 2011-2014 s-ar fi pretins şi primit 200 000 de lei pentru comercializarea staţiilor de pompare a apei şi a ţevilor subterane, în lipsa unei licitaţii.

Pe ambele cazuri au fost pornite cauze penale. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi bănuiţi riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.