fff

Mitropolia Moldovei tirajează falsuri și teorii conspiraționale despre COVID-19. Reacția autorităților

Corina Bezer

„Cu profundă durere și tristețe am luat cunoștință de noile prevederi ale Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică cu privire la oficierea serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase, măsuri în vigoare până pe data de 30 iunie, anul curent. Am așteptat cu mare nerăbdare ridicarea mai multor restricții, iar amânarea respectivă revoltă, dezgustă și este chiar jenantă”, se anunță în adresarea sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

BOM vorbește în documentul oficial trimis autorităților despre ”infractorul internațional Bill Gates”, despre care susține că este ”un criminal împotriva umanității” și ”a provocat prin vaccinuri moartea a 500.000 de copii în India.

„În Parlamentul Italiei a fost formulat de către o deputată în mod oficial cererea de arestare a infractorului internațional Bill Gates, care este acuzat de faptul că este un criminal împotriva umanității, că a provocat prin vaccinuri moartea a 500.000 de copii în India, că susține ideea de genocid pentru reducerea populației planetei”, se arată în documentul care poate fi consultat și pe site-ul Mitropoliei Moldovei.

În acest sens, reprezentanți Bisericii Ortodoxe solicită ca în cel mai scurt timp, aceștia să fie invitați la masa negocierilor. „În caz contrar ne asumăm dreptul canonic și moral de a vă exclude din pomenirea și rugăciunea Bisericii. Nu luptați împotriva Bisericii, căci cel care o apără este Hristos”, se mai anunță în același mesaj.

Ulterior, premierul Ion Chicu a venit cu o reacție. „Doamne iartă-mă și păzește-mă de păcate. Și dă-mi minte și putere să reacționez înțelept și calm la așa ceva. Să fim milostivi și înțelegători. Se poate întâmpla cu fiecare dintre noi, ca rațiunea să ne fie întunecată de puterea instinctelor, ispitelor și rătăcelilor. Să ne rugăm cu toții pentru luciditate și sănătatea oamenilor. Inclusiv, a cetățenilor birocrați și angajați ai Bisericii.

P.S. Această criză ne reamintește cât de important este să restabilim sistemul de educație/învățământ în țară. Într-o societate elevată asemenea "avertismente" nu ar avea cum să apară. N-ar avea rostul. Doamne iartă-mă”,  a scris Ion Chicu.

Serviciul European de Acțiune Externă a analizat cazurile de dezinformare propagate în presa rusă legate de Covid-19 și constatat că în fiecare țară din regiune acestea sunt adaptate publicului local. De regulă media rusești urmăresc scopul de a baga zâzanie între țările UE și cele ale Parteneriatului Estic, prezentând blocul comunitar incapabil de a opri epidemia, fără să-i mai pese de vecinii din est. Concluzia articolului e că propaganda de la Moscova vrea să inoculeze ideea sfârșitului globalizării, lipsei de unitate a vestului și instaurării unei noi ordine mondiale, în care vor conduce Moscova, Washington și Beijing și în care Europa nu se regăsește.