Nicolae Dabija

Municipiul Suceava ar putea numi o stradă în cinstea lui Nicolae Dabija

Corina Bezer

Potrivit unui răspuns oficial al autorităților de peste Prut, în viitorul apropiat, în municipiul Suceava ar putea fi redenumită o arteră de circulație sau o piață publică în memoria lui Nicolae Dabija. 

Bb

Amintim că la data de 16 martie, liderul unionist, Vlad Bilețchi, a depus un demers la Primăria Chișinău și Consiliul Municipal Chișinău, prin care a cerut redenumirea unei străzi din Chișinău în strada Nicolae Dabija. 

„Din punctul nostru de vedere, ar fi oportună redenumirea străzii Pușkin din centrul capitalei în strada Nicolae Dabija, fiind una dintre arterele principale ale capitalei, care se intersectează cu străzi cu o conotație simbolică deosebită, precum str. 31 august 1989, str. București, str. Alexei Mateevici, str. M. Kogălniceanu, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt etc. Ținem să menționăm că respectăm cultura rusă și nu pretindem la neglijarea acesteia din repertoriul denumirilor de străzi din Chișinău, însă credem că maestrul Nicolae Dabija, al cărui rol în cultura națională a fost unul semnificativ, merită să aibă în centrul Chișinăului o stradă denumită în cinstea sa”, se arată în petiția înaintată de „UNIREA-ODIP”.