Protest Profesori

Nemulţumiţi de salariile mizere, profesorii au ieşit la protest

Corina Bezer

Profesorii sunt nemulțumiți de puținii bani pe care îi primesc de la stat pentru munca depusă. Înarmați cu pancarte, aceștia au venit în fața Guvernului să ceară majorarea salariilor cu 50%. „Vrem salarii decente”, „Respectați învățătorii” și „Salvați reputația” sunt câteva din lozincile scandate de dascăli în fața instituției. „Revendicările noastre ţin de majorarea salariilor, cadrelor didactice şi întregului sistem, aspecte de protecţie socială a tinerilor specialişti”, a declarat Preguza Ion, şeful departamentului juridic CNSM. 

„Eu nu reuşesc să-mi întreţin familia, nemaicătând că eu nu-mi văd copilul de dimineaţă până noaptea. Foarte greu. Ruşine că eu am făcut atâţia ani de studii şi eu vin cu mâna întinsă în faţa lor. Foarte ruşine!”, a declarat o profesoară prezentă la protest. „Cu părere de rău sunteţi martori cu toţii că tineretul nostru pleacă, pleacă pe zi ce trece tot mai mulţi. Rămân bătrânii la care viaţa lor e trecută, a noastră trebuie să continue. Nici la 3000 de lei nu ajunge salariul meu”, a adăugat o educatoare din Leova. 

În acelaşi timp, Ministerul Educației a anunţat că susține demersurile de majorare a salariilor cadrelor didactice, didactice auxiliare și nedidactice. Potrivit oficialilor, lipsa unui salariu motivant, în special pentru tinerii specialiști, influențează indirect asupra calității și relevanței educației.

Precizăm că printre revendicările protestatarilor se numără majorarea salariilor cu 50 la sută din data de 1 ianuarie și egalarea acestora cu valoarea minimului de existență. Sindicatele din Educaţie mai solicită executivului majorarea îndemnizației unice la angajare pentru tinerii specialiști, reducerea normei didactice pentru primii 3 ani de activitate și majorarea burselor cu 20% începând cu 1 ianuarie 2017.

Pentru majorările solicitate, Guvernul ar avea nevoie de aproximativ 3 miliarde de lei, bani care nu au fost prevăzuți în bugetul pentru 2017.