De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Profesorii din Văsieni avertizează că vor demisiona in corpore dacă autoritățile nu vor redeschide clasa a X-a din liceu

Situație fără precedent în educație. Întregul colectiv de profesori de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni averti…

Actualizat acum 6 ore

Crenvuști

Nereguli depistate în alimentația copiilor din instituțiile de învățământ general

Corina Bezer

”Noi nu putem să lăsăm ca lucrurile să degenereze în acest mod. Meniurile din grădinițe și școli sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. Produsele din carne procesată, care conțin adaos de aditivi alimentari, trebuie să le excludem definitiv din instituțiile preșcolare și școlare”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Rezultatele probelor de laborator prelevate de Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică și Centrului de Sănătate Publică mun. Chișinău au demonstrat  că produsele din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici şi cei ai aditivilor alimentari.

”În cazul în care pe etichetă era indicat ”crenvurști pentru copii” și era stabilit ”lipsă de fosfați”, adică fără acest aditiv alimentar, spre marele nostru regret au fost totuși depistate concentrații mari de fosfați”, a specificat directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru.

Experții în sănătate publică au constatat că elevii și copiii din instituțiile de învățământ preșcolare n-au primit conform normelor naturale 21,3% carne, 39,0% peşte, 37,7% ouă, 31,6% lapte.

Totodată, retrospectiva ultimelor 5 ani demonstrează faptul că sănătatea copiilor devine tot mai precară. Bolile aparatului digestiv ocupă printre primele locuri în structura morbidității generale.

”Practic fiecare al doilea copil suferă fie de obezitate, fie de malnutriție. Iar aceste carențe lasă amprente în dezvoltarea fizică a copilului atâta cum, cât și în timp. Avem un număr mare de pacienți cu accidente cardiovasculare, accidente cardio-cerebrale, cu diabet zaharat, probleme oncologice și risc sporit pentru cancer. Deci, aceste investiții pe care le inițiem în perioada copilăriei, vor da rezultate pe parcurs”, a menționat Neli Revenco, directorul Departamentului de Pediatrie din cadrul USMF  ”Nicolae Testemiţanu”.

În contextul celor depistate și al multiplelor solicitări venite din partea părinților, Ministerul Sănătății a inițiat un grup de lucru, care evaluează alimentația copiilor și ulterior va stabili meniul instituțiilor de învățământ general. Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerul Sănătății vor negocia cu producătorii agricoli privind distribuirea fructelor și legumelor proaspete în grădinițele și școlile din toată țara.

În acest mod, reiterăm că sănătatea copiilor rămâne în continuare o prioritate pentru Ministerul Sănătății.

Îți place ce citești? Contribuie la dezvoltarea platformei cu o donație:

Donație unică
Cotizație lunară

Republica Moldova

Beneficiar: AO „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”

MDL: MD75VI022240300000083MDL

USD: MD16VI022240300000068USD

EUR: MD25VI022240300000063EUR

RON: MD60VI022240300000011RON

SWIFT: VICBMD2X416

România

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO05INGB0000999908458154 SWIFT: INGBROBU

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO41RNCB0685154653320001 SWIFT: RNCBROBU