New York

New York-ul de acum 100 de ani. Care este aplicaţia ce ne permite să vedem asta

Zina Darii

Utilizatorul poate accesa fotografii de epocă ale clădirilor în fața cărora se află, datorită unui sistem de geolocalizare. Cele circa 40.000 de fotografii și desene strânse de NYPL pentru a realiza aplicația permit astfel compararea New York-ului de astăzi cu cel din anii 1870-1970.

Cu ajutorul hărţii, putem vedea turnul Rockefeller Plaza în timpul construcției, în 1932, tramvaiele care traversau în anii 1920 Times Square, cu celebrele sale afișe publicitare, precum și o plajă aglomerată în Coney Island din Brooklyn în 1937.

Majoritatea fotografiilor sunt datate, semnate și cu legende, utilizatorii aplicației beneficiind de informații despre arhitectura și istoria New York-ului.

AFP Shana Kimball, șefă a departamentului de dezvoltare de programe de difuzare publică a arhivelor NYPL, adeclarat că

Arhivele colecțiilor provin din diferite surse, cea mai importantă fiind o colecție comandată chiar de NYPL între 1920 și 1940.

Doi tineri dezvoltatori, Christina Leuci și Orian Breaux, de 22 și, respectiv, 26 de ani, au pus la punct aplicația în patru luni.

Orian Breaux a spus:

„Cel mai greu a fost să adunăm datele. Vrem să extindem conceptul, adăugând fotografiilor mai mult context și facilitând transmiterea lor pe Istagram, arată tânărul dezvoltator, adăugând că vizează chiar și utilizarea de ochelari de realitate virtuală.