Gaze naturale

NEWS ALERT// ANRE: Vom plăti cu 20% mai puțin pentru gaz

Corina Bezer

Potrivit deciziei ANRE, tariful de furnizare a fost micșorat cu 20,3%. Consumatorii casnici care consumă până la 30 de metri cubi de gaze, vor achita 4705 lei pentru o mie de metru cubi, sau cu 1187 lei mai puțin față de prețul anterior. Consumatorii casnici care consumă mai mult de 30 de metri cubi de gaze vor plăti după tariful de 4895 de lei pe mia de metri cubi sau cu 1243 de lei mai puțin decât prețul anterior.

Principalii factori care au dus la diminuarea preţurilor la gazele naturale au fost: preţul mediu anual de procurare a gazurilor naturale prognozate pentru anul 2018 şi modificarea cursului de schimb a monedei naţionale. 

De asemenea, toţi consumatorii din Republica Moldova care vor achita facturile pentru anul 2018 vor achita cu un miliard 500 milioane lei mai puţin faţă de anul trecut. 

Tudor Copaci a declarat că ANRE nu a dat curs solicitării Moldovagaz de diminuare a tarifului cu 11% pentru că „nu a fost suficient de argumentată”. El a spus că după ce decizia de astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial, Moldovagaz va recalcula facturile de la începutul acestui an.