Noaptea Europeană a Muzeelor Republica Moldova

Noaptea Europeană a Muzeelor – muzică, dans, expoziții și multe surprize pentru vizitatori

Corina Bezer

În 2016, al treilea an consecutiv, evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Evenimentul cheie al ediției din acest an este Seminarul internațional în cadrul programului CHOICE, finanțat de către UE, care va avea loc sâmbătă, 21 mai curent, la Muzeul „Casa părintească” din s. Palanca, Călărași. La seminar vor participa experți în domeniul patrimoniului cultural din Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia. În cadrul seminarului se vor face totalurile primei faze ale proiectului. În Republica Moldova vor fi implementate 6 proiecte din cadrul programului.  

Pentru prima dată la ediția curentă a Zilei Internaţionale a Muzeelor și-au anunțat participarea muzeele din raioanele Dubăsari și Sângerei.

„Această mișcare pune în valoare colecțiile din muzeele noastre, unele foarte bogate și frumoase, și care aduce un aflux serios de persoane ce vin să viziteze muzeele în noaptea muzeelor, la ediția de anul trecut fiind înregistrați peste 55.000 de vizitatori”, a declarat oficialul.

Ministrul Culturii a mai specificat că și în acest an muzeele își vor expune colecții pe diverse domenii, oferind publicului spectator surprize de proporții, activități adresate publicului de diferite vârste.

Notăm că, Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în anul 1977, la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, și este marcată în fiecare an la data de 18 mai. În această zi se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul anului.

Menționăm că, în Registrul Muzeelor din Republica Moldova sunt incluse 118 muzee și filiale ale acestora, în anul curent fiind înregistrate două muzee noi din satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, și din satul Negrea, raionul Hâncești.