Nu ai susţinut Bac-ul? Ai obţinut note mici? Nu lăsa dezamăgirea să te copleşească! Eşti mult mai bun decât pot spune notele despre tine!
„S-au afişat rezultatele examenelor de Bacalaureat. Am note mult mai mici decât mă aşteptam. Mai rău, nu am susţinut unul dintre examene. Visul meu este spulberat. Cineva care nu a susţinut examenele de absolvire nu poate fi un om de succes…” – TOTAL GREŞIT!!!
Acestea pot fi primele tale gânduri, atunci când suferi un eşec, dar nu permite ca unele reacţii de moment să se transforme în principiile tale! Nu lăsa o dezamăgire să îţi acapareze viaţa! Mai mult, şi oameni renumiţi au trăit experienţa unui examen picat, dar au ştiut să muncească în continuare. Unde sunt ei astăzi? În mijlocul visului lor!
Mai jos, găseşti câteva idei care îţi pot fi de ajutor. S-ar putea să nu fie cele mai potrivite pentru tine, s-ar putea să nu vrei să ţi se ofere sfaturi. Totuşi, aruncă o privire, poate că merită!
1. În primul rând, ia o pauză. Ai acumulat prea multe emoţii şi oboseală. Ai nevoie de odihnă, iar asta înseamnă somn, plimbări, muzică bună.
2. Din momentul în care eşti mai liniştit, după ce te-ai gândit cu mai mult calm la ce s-a întâmplat, încearcă să vorbeşti cu oamenii dragi, poate chiar cu un coleg care trece prin aceeaşi situaţie. Comunicarea ajută cel mai mult!
3. Nici măcar pentru o clipă nu renunţa la visurile tale! Cei mai mulţi dintre absolvenţi se îngrijorează, gândindu-se la faptul că nu o să mai fie admişi la universitatea la care îşi doreau să meargă. Gândeşte la rece: sigur că o să fie ceva mai greu, trebuie să recunoşti, dar şanse sunt nenumărate şi, până la urmă, important este să obţii profesia pe care o visezi, nu? Poţi opta pentru mai multe instituţii; căile spre împlinire sunt diverse.
Cum am trecut peste eşecul unui rezultat insuficient la examen? Am depus efort ca alte Universităţi (dacă cele la care mi-am dorit să ajung nu m-au acceptat) să îmi recunoască potenţialul, fără ca să mă judece pentru acel rezultat. Am trimis e-mailuri şi am sunat la fiecare universitate la care puteam face cursurile care mă interesau. […] Insistenţa mea a fost răsplătită. Am fost acceptată în mai multe instituţii, care mă invitau să devin studenta lor, , scrie, pe un blog, o studentă din Marea Britanie.
4. Faptul că nu ai obţinut rezultate maxime nu înseamnă că ai dezamăgit pe toată lumea din jur sau că nu eşti bun în ceea ce faci. Priveşte problema dintr-un alt unghi de vedere: poate că drumul spre atingerea scopurilor tale va fi mai lung, dar nu înseamnă că nu va fi şi mai frumos!
5. După ce ai analizat motivele eşecului, e timpul să acţionezi. Tu poţi schimba ceea ce s-a întâmplat! În cazul în care nu ai susţinut vreun examen, pregăteşte-te intensiv pentru sesiunea repetată. Adună-ţi toată energia şi învaţă materia. Atunci când vei vedea un rezultat pozitiv, vei şti că munca a meritat. Caută cât mai multe opţiuni de universităţi; sigur vei fi, din toamnă, studentul uneia dintre ele!
Fii gata să porneşti pe drumul tău! Munceşte şi bucură-te de fiecare lucru! Scrie în comentarii despre experienţa ta. Echipa Liber TV îţi urează succes!