DD

Observatori urmăriți, agitație electorală sau votare în grup. Încălcările depistate de observatorii Promo-LEX

Corina Bezer

-Totodată, s-au înregistrat două cazuri de obstrucționare a procesului de observare a alegerilor. 

Dondușeni, Frasin, SV 13/13 și 13/14: Observatorii echipei mobile Promo-LEX au fost urmăriți de un automobil în care se aflau 3 bărbați. Bărbatul care se afla la volan a făcut poze la automobilul echipei mobile, după care a sunat la telefon. Peste 30 min. mașina care urmărea echipa mobilă a fost observată în preajma secției de vot 13/13.

-Votarea nejustificată în grup. Mai exact, în cabina de vot se aflau mai multe persoane:

Chișinău, Ciocana, SV 1/ 176: Două persoane, soț și soție au votat în aceeași cabină de vot. Președintele BESV, nu a reacționat.

Chișinău, Durlești,SV 1/276: S-au apropiat două persoane de vârsta a treia de cabinele de vot și una a votat pentru cealaltă motivând că vede rău. Președintele BESV a anulat buletinele de vot și alegătorilor li sau oferit alte buletine.

-Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor:

Chișinău, Ciocana, SV 1/194: Un alegător, care și-a exercitat dreptul la vot i-a sugerat altui alegător, pentru care candidat să voteze. Președintele BESV a intervenit prompt și problema a fost soluționată.

Călărași, Dereneu, SV 9/15: În perimetrul de 100 m de la secția de votare, un candidat la funcția de primar al localității, face agitație electorală.

-10 cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare. Iată câteva dintre ele: 

Dondușeni, SV 13/1: Ziarul de partid cu imaginea candidatului este lipit pe panou informativ în raza 100 metri de la localul secției de votare

Telenești, Leușeni: SV 34/26 În fața secției de votare este afișat un material de publicitate electorală în favoarea unui candidat.

Orhei, Peresecina, SV 25/55: In perimetrul de 100m de la SV, au fost observate cel puțin 10 afișe electorale ale unui candidat.

Chișinău, Sîngera, SV 1/270: În raza de 100 m de la SV, pe peretele unui magazin, a fost observat un banner al unui candidat.

La Basarabeasca, într-o secție de vor observatorul unui concurent a manifestat un comportament agresiv față de membrii BESV din cauza deconectării camerei video după filmarea procedurilor de deschidere a SV.

În același timp, au fost înregistrate și 7 cazuri de sigilare incorectă a urnelor de vot.

Încă un incident s-a produs în sectorul Rîșcani al capitalei, la secția de vot 1/234.Acolo o persoană s-a prezentat ca fiind de la Accent TV și a solicitat prezentarea listei alegătorilor care au solicitat votarea la locul aflării în turul I.

Dat fiind faptul că lista respectivă nu a fost păstrată de BESV, reprezentantul unui concurent din SV a depus o adresare prin care a reclamat acțiunile Președintelui BESV, cu solicitarea de a face rost de lista respectivă și a asigura dreptul la vot alegătorilor care au solicitat votarea la locul aflării (solicitări depuse până la turul I).