ODIP cere ca tinerii să poată vota de la 16 ani

ODIP: „Este absolut necesar ca tinerii să poată vota de la 16 ani”

Corina Bezer

Potrivit membrilor ODIP, posibilitatea tinerilor de a vota de la vârsta de 16 ani ar mobiliza tinerii să fie mai activi, mai conştienţi şi chiar să rămână în ţară şi să nu plece peste hotare.

„Votul de la 16 ani este o pârghie eficientă şi reprezentativă pentru ca tinerii să se afirme în societate. Tinerii de la vârsta de 16 ani pot să lucreze, în unele cazuri să se căsătorească, dar nu pot vota. Nu credem că este corect acest lucru, pentru că tinerii sunt forţa motrice în societate”, a precizat Vlad Bileţchi, preşedintele ODIP.

Membrii ODIP au mai specificat că în multe state europene, precum Austria, Argentia, Estonia, Germania, Norvegia, Scoţia etc, această practică este utilizată de mult timp.

„Vom trimite scrisori oficiale către instituţiile statului Republica Moldova şi vom face o conferinţă cu mai mulţi profesori, avocaţi, medici, pentru a ne consulta cu privire la această posibilitate”, a mai declarat preşedintele ODIP, Vlad Bileţchi.

Membra asociaţiei ODIP, Renata Urîtu, care are vârsta de 15 ani, a declarat că vrea să voteze pentru că este sigură că tinerii pot schimba în bine lucrurile din Republica Moldova.

„În primul rând, de la vârsta de 16 ani începe viaţa plină de responsabilităţi – tânărul poate începe să muncească. Fiind încadrat în câmpul muncii, adolescentul poate fi afectat, în multe cazuri, de situaţia politică din ţară. De aceea, noi, cei de la ODIP, considerăm absolut necesară asigurarea dreptului de vot pentru adolescenţii de 16 ani”, a subliniat Renata Urîtu, membră ODIP şi elevă la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Asociația „Onoare, Demnitate și Patrie” este o organizație non-guvernamentală, apolitică, care are scopul de a educa tânăra generație în spiritul valorilor naționale românești și de a contribui la realizarea reîntregirii neamului românesc.

Vedeţi mai jos conferinţa de presă a ODIP: