Oficiul de legătură NATO va fi deschis în luna aprilie a acestui an

Oficiul de legătură NATO va fi deschis în luna aprilie a acestui an

Corina Bezer

În urma declaraţiilor controversate ale preşedintelui Igor Dodon la Bruxelles, Guvernul Republicii Moldova a precizat că oficiul de legătură NATO la Chişinău va fi în scop civil şi nu va include armament sau militari. Potrivit executivului, cartierul General al Alianței Nord-Atlantice a identificat deja persoana care va conduce Biroul de legătură la Chișinău. Kristina Baleisyte, originară din Lituania, anterior șef adjunct al Oficiului de legătură NATO din Georgia va deține funcția de șef al Oficiului de legătură la Chișinău. Restul personalului va fi civil, nu va include militari, aceasta fiind o misiune diplomatică.

„Procedura de acreditare este în desfăşurare, iar Ministerul de Externe va oferi tot suportul în acest sens. Restul personalului care va fi civil va fi detaşat prin contracte secundare. Mai menţionez încă odată că oficiul de legătură NATO va fi o misiune diplomatică, personal civil, care nu va include militari”, a declarat Lilian Darie, viceministru de Externe.

Responsabilii spun că în cel mai apropiat timp urmează a fi identificat un sediu pentru Birou. În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, combate toate speculaţiile cu privire la deschiderea acestui birou de legătură, spunând că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO se bazează pe cerințele Moldovei și este orientat concret pe nevoile cetățeanului. Astfel, NATO a alocat 4,5 milioane de euro pentru a distruge pesticidele periculoase, pentru a distruge mine și muniții care ar putea exploda și periclita viețile oamenilor. În plus, aproape 600 de moldoveni au urmat cursurile NATO pentru a ajuta la profesionalizarea sistemului de apărare din Republica Moldova.

Amintim că pe 29 noiembrie 2016, a fost semnat, la Bruxelles, Acordul privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău.

Menţionăm că NATO este o alianță defensivă și a ajutat să mențină pacea în Europa de aproape 70 de ani de când s-a creat.