Omagiu și recunoștință pentru eroii războiului din Transnistria

Omagiu și recunoștință pentru eroii războiului din Transnistria

Corina Bezer

Mai multe familii ale martirilor care şi-au sacrificat viaţa în cadrul războiului din stânga Nistrului au primit astăzi cartea „În memoria eroilor căzuţi în luptele de la Nistru”. Volumul a fost realizat cu suportul Biroului pentru Reintegrare şi al Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Potrivit autorităţilor, cei care şi-au dat viaţa pentru integritate nu vor fi niciodată uitaţi.

„Ar trebui să susţinem un examen de conştiinţă şi să înţelegem marea responsabilitate pe care o avem cu toţii în consolidarea sentimentului naţional şi promovarea istoriei naţionale. Folosindu-mă de această ocazie, că aici sunt toţi cei care luptat în Transnistria, vă îndemn să participaţi activ la promovarea adevărului istoric”, a declarat Gheorghe Galbura, viceministrul Apărării. 

Familiile eroilor căzuţi în războiul de pe Nistru spun că Ministerul Apărării nu uită în niciun an de cei care s-au sacrificat. Potrivit rudelor celor decedaţi, conflictul militar din Transnistria este o lecţie pentru tânăra generaţie, o lecţie de istorie care trebuie să ne înveţe că patriotismul este cea dintâi virtutue a omului.

„Soţul meu a decedat în Dubăsari, pentru că în acel moment locuiam chiar în zona conflictului miliar. Mulțumim Ministerului Apărării că în fiecare an își amintește de acești eroi”, a declarat Maria Burciu, văduvă. 

Omagiu și recunoștință pentru eroii războiului din Transnistria

Pe data de 2 martie, când este marcată Ziua Memoriei, vor fi oficiate servicii divine și vor fi depuse flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. De asemenea, va fi organizat Marșului Memoriei. Participanții se vor deplasa din Piața Marii Adunări Naționale spre Complexul memorial „Eternitate”, unde va fi desfășurat mitingul de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. De asemenea, de Ziua Memoriei, în instituțiile de învățământ de toate nivelele și în unitățile militare vor avea loc ore de educație patriotică și de comemorare a eroilor căzuți în lupte, cu păstrarea unui moment de reculegere.

Omagiu și recunoștință pentru eroii războiului din Transnistria