One billion rising Moldova

One billion rising Moldova// Zeci de persoane au dansat împotriva exploatării femeilor

Corina Bezer

Astfel, 18 organizații, membre ale Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, reprezentanți ai ambasadelor, ai societății civile și publicul larg au ieșit să danseze în susținerea femeilor exploatate. „Vrem să spunem nu violenţei, femeile să rupă cercul violenţei, să nu tacă, să se adreseze după ajutor şi noi să fim conştienţi că în secolul 21 încă mai există violenţă asupra femeilor”, a declarat Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliţiei Naţionale „Viaţa fără violenţă în familie”.

La eveniment s-au alăturat şi mai multe angajate ale Inspectoratului Naţional de Poliţie, care sunt alături de femeile – victime ale violenţei în familie.

Participanţii spun că această formă creativă de protest reprezintă o sfidare colectivă, folosind arta ca un instrument politic puternic de rezistență, precum și o celebrare colorată, diversă și artistică a solidarității locale și globale. În acest fel, participanții doresc să-și exprime solidaritatea și apelul către toate autoritățile responsabile, autoritățile naționale și internaționale, – guvernele, mass-media, școlile, bisericile și organisme internaționale pentru a pune capăt culturii  violenței şi exploatării femeii.

Statistica Națiunilor Unite arată că una din trei femei de pe planetă este bătută sau violată în timpul vieții sale. Menționăm că „One Billion Rising” este cea mai amplă acțiune în masă la nivel mondial, care urmărește contracararea violenței asupra femeilor. Peste tot în lume, în cadrul Campaniei, oamenii dansează cu furie împotriva tuturor formelor de violență – nu numai a violenței sexuale și bazate pe gen, dar, de asemenea, împotriva violenței sărăciei, inegalității, exploatării și marginalizării.

One billion rising Moldova