Grigore Vieru

Opt ani fără Grigore Vieru

Corina Bezer

Pe data de 18 ianuarie 2009, poetul Grigore Vieru s-a stins din viață, în urma unui tragic accident rutier. A fost unul din poeții care a luptat cel mai aprig pentru eliberarea națională a Basarabiei și a visat toată viața să trăiască în România Mare. „Dacă visul unora este să zboare în Cosmos, eu întreaga viață am visat să trec Prutul”, spunea Marele Poet. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989.

Astfel, la 8 ani de la trecerea în eternitate a poetului Grigore Vieru, membrii Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) vor organiza un omagiu dedicat marelui poet. Evenimentul va avea loc miercuri, 18 ianuarie, începând cu ora 15.30, la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor.

În cadrul omagiului, participanții vor depune flori la bustul Poetului de pe Aleea Clasicilor, vor recita poezii din creaţia sa, precum şi vor interpreta piese renumite de pe versurile lui Grigore Vieru. „De 8 ani suntem mai săraci, de 8 ani suntem fără Grigore Vieru. Acest mare poet al neamului românesc, prin modestia și simplitatea sa, a promovat cele mai frumoase valori ale neamului nostru – iubirea față de mamă, față de limba română și neamul românesc”, a precizat Vlad Bileţchi, preşedintele AO „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP).

Poezia lui Grigore Vieru, la fel ca piesele muzicale scrise pe versurile lui, rămân nu doar în patrimoniul literaturii sau al muzicii din Republica Moldova, ci și în memoria tuturor românilor, pentru că Vieru a fost poetul român de dincolo de Prut pentru care trecerea peste Podul de flori a fost cea mai mare bucurie.

Să ne amintim de POETUL Grigore Vieru în fiecare zi!