Laborator

Organismele modificate genetic vor putea fi depistate și în Republica Moldova

Corina Bezer

La ceremonia de deschidere au participat Zvi Rav-Ner, Ambasador, Director general adjunct responsabil de regiunea Euro-Asiatică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Statului Israel, Oren David, Ambasador nerezident al Statului Israel în Republica Moldova, cu reședința la Ierusalim, Vasile Luca, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatol Vangheli, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Gheorghe Gaberi, director general al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor și Nicanor Cernăuţan, directorul Centrului.

În discursul său, Vasile Luca, viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare a exprimat recunoștința pentru disponibilitatea Statului Israel în aprofundarea relațiilor de cooperare și în special pentru implementarea proiectului dat.

„Odată cu semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, standardele de calitate pentru produsele alimentare din Republica Moldova trebuie să crească exponențial până la nivelul celor europene, iar acest proiect reprezintă un exemplu pentru controlul implementării standardelor internaționale de calitate”, a menționat viceministrul.

Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Anatol Vangheli a exprimat speranța că Statul Israel va rămâne și în continuare un partener fidel al Republicii Moldova în calea integrării europene și a implementării reformelor democratice.

Importanța creării laboratorului a fost apreciată și de directorul general ANSA Gheorghe Gaberi.

„Partenerii comerciali solicită să confirmăm că produsele care sunt exportate pe piețele externe nu conțin organisme genetic modificate. Funcționarea acestui laborator va permite să consolidăm capacitățile de siguranță a alimentelor și să confirmăm partenerilor externi că produsele din Republica Moldova sunt pure”, a precizat Gheorghe Gaberi.

Directorul Centrului, în cadrul căruia a fost creat Laboratorul de biologie moleculară pentru determinarea organismelor modificate genetic, Nicanor Cernăuţan a menționat că în continuare laboratorul urmează a fi acreditat.

Laborator

Laboratorul de biologie moleculară pentru determinarea organismelor modificate genetic este dotat cu echipament de ultimă generație care permite utilizarea tehnicilor de lucru PCR.

Laborator

Crearea acestui laborator va spori capacitatea autorității naționale pentru siguranța alimentelor de a supraveghea asupra siguranţei alimentelor atât plasate pe piața internă cât și pentru produsele alimentare destinate exportului.