extincție

Pământul, în pragul celei mai mari schimbări în masă de după epoca dinozaurilor

Corina Bezer

  Semnalul de alarmă vine de la organizaţia WWF International şi Societatea Zoologică din Londra, care au publicat raportul „Planeta Vie 2016”. Aceştia atenţionează că în curând elefantul african, vulturii şi tonul ar putea fi văzuţi doar la muzeu.

  Documentul arată că din cauza activităţii umane, speciile sălbatice de vertebrate ar putea ajunge până în 2020 la un declin de aproape 70% faţă de anul 1970.

„Din păcate, situaţia are în continuare un trend puternic negativ. Faţă de raportul precedent putem spune că ne aflăm în mod oficial în faţa celei de-a şasea extincţii la nivel planetar. Mai mult, suntem într-o nouă eră geologică, ceea ce noi n-am spus niciodată în mod public, Antropocenul. Asta înseamnă că activitatea umană impactează foarte clar viitorul nostru şi e cel mai important factor care determină până la urmă viitorul planetei”, a explicat la RFI directorul WWF România, Magor Csibi.

  Multe specii de animale, precum elefanţii africani, vulturii sau chiar unele specii de peşti sunt pe cale să dispară. La fiecare două ore dispare câte o specie.

  În 2020, acordul climatic de la Paris va intra în vigoare, iar primele acțiuni de mediu din cadrul noului plan de dezvoltare durabilă vor deveni realitate. Dacă vor fi implementate aceste măsuri, împreună cu atingerea obiectivelor internaționale stabilite pentru 2020 în ceea ce privește biodiversitatea, pot contribui la realizarea reformelor necesare în sistemele de hrană și energie din lume pentru a proteja speciile sălbatice de pe tot globul.