Panama Papers

„Panama Papers”: Lista cetățenilor din Rep. Moldova care și-au ascuns averile cu ajutorul paradisurilor fiscale și schemele folosite

Corina Bezer

Potrivit documentelor, 21 de oameni de afaceri din Republica Moldova ar fi apelat la offshore-uri pentru a-și ascunde averile, a scăpa de sancțiuni sau a face evaziune fiscală, printre care și omul de afaceri Anatol Stati. 

Lista cetățenilor din Republica Moldova care și-au ascuns averile cu ajutorul paradisurilor fiscale:

 1. Anatol Stati

 2. Anton Goncearuc

 3. Bogus Nicolae

 4. Jabinschi Cornel

 5. Morgan CHEVASSUS

 6. Alexander Tatarciuc

 7. Alexandr Popov

 8. Anatolii Culicenco

 9. Marcel Grajdieru

 10. Mihail Vainer

 11. Serghei Kasatkin

 12. Victor Bostan

 13.  Solohina Olga

 14. Natalia Godoroja

 15. Octavian Turcan

 16. Ogurtov Oleg

 17. Vasile Vasilcius

 18. Vasili Ananiiciuc

 19. Victor Harbuz

 20. Vladimir Caternoza 

 21. Vladimir Cramarenco

Cea mai cunoscută persoană din această listă este Anatol Stati, fiind considerat cel mai bogat om din Republica Moldova. Averea acestuia este estimată la două miliarde de dolari. Acesta a apelat la cinci companii offshore pentru a face afaceri, și anume Terranova Worldwide S.A., Montvale Invest Ltd., Lorrin Invest Limited, ASCOM OIL COMPANY LTD., PELLAT INTERNATIONAL LTD, Komet Group S.A.

Amintim că scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete încoronate, corporații internaționale, membri marcanți ai crimei organizate și afaceriști controversați ale căror activități au ruinat viața a sute de milioane de oameni.