f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

Persoanele cu dizabilități

Persoannele cu dizabilități pot face aceleași lucruri ca și tine. Să transforme DIZABILITATEA în ABILITATE

11-04-2018 19:18

Dizabilitatea reprezintă afectarea uneia sau a mai multor funcții esentiale ale ființei umane, de natură să diminueze libertatea de expresie sau de acțiune a acesteia. Nu este vorba aici de liberul arbitru, ci de libertatea de mișcare și de acțiune restricționată de disfuncțiile simțurilor de distanță, ale facultăților de mobilitate și deplasare, precum și ale instantelor cognitive. Din cauza discriminării care aduce cu sine marginalizarea și segregarea anumitor categorii de indivizi vizați de astfel de practici, societatea actuală perpetuează inegalitatea în drepturi a oamenilor, judecându-i și condamnându-i pe cei cărora nu le acordă nici măcar șansa de a putea să duca un trai decent.

Într-o postare pe Facebook, deputatul PDM Sergiu Sîrbu a subliniat că urmează să fie modificate articolele 50 și 51 din Constituție. Astfel, cuvântul handicapat va fi exclus din legislaţia moldovenească. Acesta va fi înlocuit cu sintagma persoană cu dizabilități.

Modificarea nu va admite ca persoanele cu dizabilități să fie discriminate și că astfel ne vom alinia standardelor internaționale.

,„De mic am o problema în care mă deplasez mai greu,dar acest fapt nu m-a împiedicat să îmi realizez visele. Cât despre discriminare m-am confruntat atât la școală cât și la facultate, dar nici răutățile colegilor nu m-a oprit să merg înainte”, a precizat Dorin Hadirca, student cu dizabilități.

Și președinții asociațiilor care protejează drepturile persoanelor cu dizabilități salută inițiativa. Igor Mereacre spune că termenul persoane cu dizabilități este cel mai potrivit.

Potrivit datelor statistice oficiale, în Moldova locuiesc 182 de mii de persoane cu dizabilități, iar 50% din aceștia au un loc de muncă.

Dogot Cristina