Gripa A(H1N1)

Peste 150 de cazuri de gripă A(H1N1) în Republica Moldova

Corina Bezer

În cadrul şedinţei au fost prezentate informări privind numărul cazurilor de gripă, gravitatea acestora, dar și condițiile de îngrijire medicală aplicate persoanelor infectate. De asemenea, s-a discutat despre gradul de pregătire a instituţiilor medicale pentru a acorda ajutor persoanelor infectate într-o eventuală stituaţie de epidemie.

Potrivit viceministrului Sănătății, Aliona Serbulenco, la data de 2 februarie a.c. în țara noastră sunt înregistrate 156 de persoane îmbolnăvite cu gripa A (H1N1), dintre care 77 de cazuri sunt la Chișinău şi 33 – în municipiul Bălți. Aliona Serbulenco a menționat că Ministerul Sănătăţii monitorizează atent evoluţia situaţiei, iar instituțiile medicale din țară sunt pregătite pentru a asigura persoanele infectate cu medicamente antigripale şi dispun de tot ce este necesar pentru a acorda asistenţa medicală în cazul agravării situației.

Şedinţă Guvern

La rândul său, şeful Departamentului Poliției de Frontieră, Dorin Purice, a informat că, în anul curent, la frontiera Republicii Moldova nu au fost înregistrate cazuri de gripă A(H1N1) şi a declarat că punctele de trecere a frontiere de stat, de asemenea, sunt asigurate cu echipament şi medicamentele necesare.

Gheorghe Brega a menţionat importanța informării populaţiei despre prevenirea cazurilor de îmbolnăvire cu gripă. În acest sens, vicepremierul a solicitat Ministerului Educației şi Ministerului Sănătății  să demareze campanii de informare în școli și grădinițe, dar şi prin intermediul mass-media, pentru a informa cetățenii despre modalităţile de protecție contra gripei.