Peste 20 000 de protestatari în Piața Universității! Incidente între protestatari și jandarmi

Peste 20 000 de protestatari în Piața Universității! Incidente între protestatari și jandarmi

Corina Bezer

Potrivit presei din România, la această oră sunt peste 20 de mii de oameni în piață, chiar dacă forțele de ordine au încercat să blocheze accesul protestatarilor, blocând metroul.

Zona protestului este delimitată cu garduri de protecţie. Mulțimea are pancarte cu mesaje, printre care: „Toţi pentru justiţie”, „Din dragoste pentru România”, „#Rezist”, „Hoția şi prostia conduc România”. Oamenii strigă într-un glas: „PSD, ciuma roşie”.

Oamenii s-au mobilizat pe Facebook nemulţumiţi de modificările aduse legilor Justiţiei şi Codurilor Penale. Protestatarii au venit din toate colţurile ţării- din Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara sau Constanţa. Au plecat încă de dimineaţă spre capitală cu maşini, trenuri sau chiar pe jos.

„În seara aceasta protestăm împotriva modificărilor legilor justiţiei care au fost aprobate de Parlament şi împotriva modificărilor codurilor penale care au fost anunţate. Nu uităm de codul fiscal sau de formularul 600, nici de criza economică în care coaliţia de la guvernare a dus ţara (puterea de cumpărare a scăzut dramatic din cauza inflaţiei, cursul EURRON se află la maxim istoric, peste 4.66, iar datoria externă a României a crescut cu 1.3 miliarde EUR în primele 10 luni ale lui 2017). Şi nu uităm de dispreţul pentru democraţie şi transparenţă al PSD-ALDE-UDMR”, se arată în mesajul postat pe Facebook de comunitatea Coruptia Ucide.

În 18 ianuarie s-a împlinit un an de la declanşarea celor mai mari proteste din România, de după Revoluţie, care au scos în stradă sute de mii de oameni, imaginile cu luminile telefoanelor din Piaţa Victoriei făcând înconjurul lumii.

Manifestaţiile au început la două săptămâni de la învestirea Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, fiind declanşate de intenţia Guvernului de graţiere a unor pedepse şi de modificare a Codurilor penale.