Dr. Daniel Ciugureanu

Petiție: Spitalul Clinic Municipal Nr. 4, redenumit în SCM „Dr. Daniel Ciugureanu”

Corina Bezer

Totodată, petiționarii cer ca în fața acestei instituții medicale să fie instalat „un monument în cinstea acestui mare medic basarabean, fost Prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești, ministru pentru Basarabia în patru guverne ale României, astfel fiind adus un omagiu în anul 2018 când marcăm Anul Centenarului”.

CSL solicită redenumirea acestui spital, întrucât este un monument de arhitectură și însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Dr. Daniel Ciugureanu a fost doctor în medicină, inspector general sanitar tehnic în specialitatea chirurgie și urologie pe lângă Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale, medic Primar al Serviciului de Urologie pe lângă Spitalul “Regina Maria” din Chișinău (1927), medic Primar al Serviciului de Urologie pe lângă Spitalul “Dr. I. Cantacuzino” din București (1938) și medic Primar al Serviciului de Urologie pe lângă Spitalul “I.O.V.” din București (1944), unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România care mereu a militat pentru fortificarea și îmbunătățirea sistemului medical de la acea vreme.

Alina Melnic, reporter-stagiar