dd

Poliția de Frontieră, speriată de Marșul Centenar! Cum explică ei blocarea unioniștilor la frontieră

Corina Bezer

Anterior, aceștia au trimis un comunicat de presă, prin care semnalează erori la sistemul informațional.

„În atenția participanților la traficul transfrontalier!

În legătură cu apariția unor probleme tehnice la Sistemul Informațional al Poliției de Frontieră, în mai multe puncte de trecere pentru anumite intervale de timp se pierde legătura cu baza de date centrală. Astfel că înregistrarea călătorilor și mijloacelor de transport se desfășoară cu dificultate, iar acest fapt va condiționa creșterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei de stat. În prezent, o echipă de tehnicieni ai IGPF lucrează la remedierea problemei. 
Rugăm călătorii să prezinte înțelegere și răbdare la situația creată.
Venim cu precizarea că deficiențele la Sistem au fost semnalate încă de săptămâna trecută,motivul ar fi numărul masiv de călători înregistrați în ultima perioadă”, 
se arată în comunicat. 

Unioniștii, care au mers pe jos 1200 de kilometri pe jos de la Alba Iulia, au fost împiedicați de Poliția de Frontieră din Republica Moldova să treacă Prutul la punctul de trecere al frontierei de la Ungheni – feroviar.

Potrivit acestora, oamenii legii din Republica Moldova sunt înarmați și nu permit unioniștilor să treacă frontiera. Asta deși aceștia au depus un demers la Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Moldova, prin care au informat autoritățile despre evenimentul de astăzi și au cerut să li se permită trecerea pe jos. 

O delegație formată din președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, președintele BUN, Ion Leașcenco și un primar din Republica Moldova au dorit să treacă Prutul pentru a purta negocieri cu autoritățile din RM, însă nu au fost lăsați. 

În același timp, unioniștii spun că dacă nu vor fi lăsați să treacă Prutul, vor instala corturi chiar la punctul de trecere al frontierei. În aceste momente, aceștia se îndreaptă spre vama Albița pentru a protesta. 

dd