Conferinţă de presă ODIP

PREMIERĂ// Cel mai lung tricolor din istorie va fi desfăşurat pe data de 1 decembrie

Corina Bezer

Cei 98 de ani de la Marea Unire din 1918 vor fi marcaţi într-un mod inedit în acest an. În premieră, asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” va desfăşura un kilometru de tricolor pe bulevardul central din Chişinău. Evenimentul va avea loc joia aceasta, pe 1 decembrie, iar manifestaţia va începe din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.

„În această joi, avem cea mai importantă activitate. Avem un test, avem un bacalaureat, dacă doriţi, un test de maturitate. Vom desfăşura cel mai lung tricolor din istorie. Activitatea va începe la ora 13, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Tricolorul va fi atât de mare, încât va fi desfășurat de la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt până aproximativ la strada Armenească. Așteptăm toți doritorii să fie alături de noi să scriem istoria împreună”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele ODIP. 

Potrivit organizatorilor, evenimentul de pe 1 decembrie are scopul de a marca 98 de ani de la Marea Unire din 1918 și de a transmite mesajul că cetățenii Republicii Moldova simt românește și își doresc unirea cu România. După eveniment, tricolorul uriaș va fi tăiat în bucăți a câte 10 metri și dăruit școlilor și liceelor din Republica Moldova, astfel încât, la 27 aprilie 2017, de Ziua Națională a Tricolorului, fiecare instituție de învățământ să arboreze acest tricolor istoric.

„Mesajul cel mai important este că putem demonstra că suntem activi, că putem face un efort supraomenesc să colectăm 1 kilometru de tricolor. Este o muncă inimaginabil de grea, să coşi această pânză, să o transporţi în centrul Chişinăului”, a mai adăugat Bileţchi.

În acelaşi timp, reprezentanţii mai multor organizaţii unioniste şi-au manifestat solidaritatea faţă de acest eveniment şi au îndemnat oamenii să nu fie indiferenţi şi să vină pe 1 decembrie în centrul Chişinăului.

„Sfatul Ţării se solidarizează cu tinerii din ODIP şi noi am făcut o declaraţie a Sfatului Ţării la Curtea Constituţională, ca să nu valideze aceste alegeri, încălcările sunt grave”, a declarat Nicolae Dabija, scriitor şi preşedinte al Sfatului Ţării – 2. 

„La data de 1 decembrie, să vină toţi să participe la această acţiune nobilă, de comemorare şi de memorie, de respect faţă de toţi cei care s-au sacrificat pentru reîntregirea neamului românesc”, a adăugat veteranul de război, Anatol Caraman.

La rândul său, Constantin Codreanu, prim-vicepreşedintele Sfatului Ţării 2 şi candidatul la Camera Deputaţilor din România, a felicitat ODIP-ul pentru iniţiativă şi a declarat că prin această acţiune vom demonstra că Republica Moldova simte româneşte şi nu îl recunoaşte pe Dodon în calitate de preşedinte.

„Asta vrem să facem pe 1 decembrie. Vrem să spunem foarte clar în centrul Chişinăului – Unire, unionişti. Este un eveniment unde sunt aşteptaţi toţi cei care susţin acest ideal, care vrem să-l facem din ce în ce mai pragmatic şi să transmitem mesajul că în RM nu se schimbă nimic atunci când vine vorba de procesul pregătirii reunirii, chiar dacă în fruntea statului va fi confirmat Igor Dodon”, a conchis Codreanu. 

Evenimentul de pe data de 1 decembrie va fi organizat de Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie”, care este o este o organizație apolitică, non-profit, care are scopul de a educa o generație de tineri activi, prin promovarea valorilor naționale și a culturii românești.

Urmăriţi mai jos conferinţa de presă integrală.