TIFF

PREMIERĂ// Cel mai mare evenimet cinematografic român, acum și la Chișinău!

Corina Bezer

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai mare eveniment de gen din România, inițiat la Cluj-Napoca în 2002, se extinde, pentru prima dată în Republica Moldova. Lansarea a avut loc în seara zilei de ieri și a adus o selecție de filme românești recente, alături de câteva dintre cele mai apreciate producții proiectate la Cluj, anul acesta.

 

Dacia

Primul film difuzat este ”Mon Amour”, regizor fiind Alexandru Belc. Aici, se descrie cum Victor Purice, protagonistul, visează să reinstaureze gloria de odinioară a cinematografului Dacia Panoramic din Piatra Neamț, dar trebuie să înfrunte realitatea dură.

Eram un simplu slujitor al cinematorafului, eu am plâns adevărat în film, am dormit singur nopți întregi în cinematograf, a povestit Victor Purice, protagonistul filmului.

Spectatorii, intrigaţi de film, ascultau cu mare atenție, istoria acestui patriot al cinematografului. Protagonistul ne zicea cum l-a lăsat familia, plecând în Italia, dar nici asta nu l-a convins să părăsească locul unde şi-a dedicat toată viața. Cornelia Chelmu, colega lui Victor Purice ne zice: ”Prima dată cînd a intrat în Dacia Panoramic, mirosea a mucegai, iar acuma când intri miroase a măr”. 

Un al doilea film documentar a fost ”În căutarea tatălui pierdut”, regizorul fiind Ionuț Teianu. Aici, se povestește despre John Constantin Brăncuși, care tatăl său faimosului sculptor. 

TIFF Chișinău își propune să devină un eveniment anual, care să aducă în fața publicului cele mai importante producții recente lansate și premiate în festivaluri, un motor important în susținerea și promovarea cinematografiei locale și un formator al generaţiei tinere.

Autor: Alina Frunza