Spune Nu fumatului

Premii europene pentru ONG-urile care vor ajuta tinerii să spună nu tutunului

Corina Bezer

ONG-urile care doresc să participe trebuie să prezinte inițiativele, acțiunile, campaniile realizate privind promovarea normelor fără fumat, eforturile de reducere a accesibilității produselor din tutun, de sensibilizare a opiniei publice la nivel comunitar în instituțiile de învățământ.
Într-un comunicat de presă al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se face referire la declarațiile comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, potrivit căruia 70% dintre fumători în Europa încep fumatul la vârsta de 18 ani.
„Este vital să ne concentrăm eforturile pe prevenirea consumului de tutun asupra tinerilor europeni. Activitatea ONG-urilor în comunicarea cu cetățenii privind pericolele consumului de tutun este o parte neprețuită a efortului Comisiei Europene. Vor fi recunoscute și recompensate inițiativele care ajută tinerii să se abțină de la tutun”, a spus Vytenis Andriukaitis.

Premiul I este în valoare de 20000 de euro, premiul II – 15000 de euro, iar premiul III – 10000 mii de euro.
Toate informațiile necesare, inclusiv criteriile de eligibilitate, excludere și selecție, precum și regulile de acordare a premiului pot fi găsite pe https://ec.europa.eu/health/ngo_award/home_en. Cererile urmează a fi depuse prin intermediul formularului online până la data de 15 iunie, accesând următorul link: https://ec.europa.eu/health/ngo_award/submit_your_project. În luna septembrie, juriul va selecta zece dosare, iar în luna noiembrie vor fi anunțate organizațiile câștigătoare. Acestea vor fi premiate în cadrul unui eveniment la Bruxelles.

Rața Diana – stagiar FJȘC USM