politisti in jurul parlamentului

Premii pentru poliţiştii care au fost scoşi la protest pe 24 aprilie

Adelina Scripcari

La data de 22 iulie 2016, a fost publicată în „Monitorul Oficial” al Republicii Moldova Hotărârea de Guvern potrivit căreia „Ministerul Finanțelor va aloca 6,767,800 lei către Ministerul Afacerilor Interne și 48,100 lei către Ministerul Justiției pentru premierea angajaților implicați în măsurile de asigurare a ordinii publice în timpul manifestațiilor desfășurate la 24 aprilie 2016”, se arată în hotărâre.

Experții anticorupție susțin că prin acest gest guvernarea sfidează bunul simț, Iana Spinei, expert „Transparency International-Moldova”, a declarat:

De la un timp nu mă mai uimește nimic din ceea ce fac guvernații: mai întâi au alocat 9000 000 de lei pentru întărirea clădirii Parlamentului atunci când țara nu are bani pentru sectorul social, medicină… Acum 7 000 000 de lei pentru polițiști… Fondul de rezervă este o sursă a statului care se formează din buget, iar această hotărâre trebuia consultată”

După protestul din 24 aprilie, atunci când oameni din întreaga țară au manifestat pașnic cerând întoarcerea miliardului furat, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că poliţia a protejat atunci toate sediile unde se știa că vor merge protestatarii.

Protestul antiguvernamental a avut loc în Piaţa Marii Adunării Naţionale. Inițial protestatarii au înconjurat clădirea Guvernului, ulterior au mărșăluit pe strada Bulgară, unde ar locui prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc. Spre sfârșitul zilei, manifestanții au protestat  în faţa clădirii Global Business Center, unde își au sediul mai multe companii care îi aparţin lui Plahotniuc.