Prima ediție a Forumului Municipal de Tineret// Vezi ce s-a discutat

Prima ediție a Forumului Municipal de Tineret// Vezi ce s-a discutat

Corina Bezer

În cadrul forumului, s-au prezentat rezultatele sondajului sociologic efectuat în perioada 6-25 februarie, pe un eșantion de 1053 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 15-35 ani, domiciliați în 5 sectoare ale municipiului Chișinău, precum și în 7 suburbii. Conform sondajului, din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani, 30% sunt îngrijorați de accesul limitat la studii, 56,7% de accesul limitat la serviciile pentru tineri, 61,2% consideră că au posibilități limitate de afirmare, 39,2% sunt slab informați de sănătatea reproductivă și alte 43,1% văd o mare problemă în criminialitatea din rândul tinerilor din localitatea natală. În rândul persoanelor ce au între 20-24 ani, 93,2% sunt afectați de dificultatea obținerii unui loc de muncă, 69,8% sunt îngrijorați de discriminarea tinerilor pe piața muncii și 75% doresc limitarea migrației tinerilor peste hotare. Din cei cu vârsta între 25-35 de ani, 88,8% consideră că nu dispun de suficiente posibilități de a lansa o afacere, iar 84,5% sunt alarmați de incapacitatea de asigurarea financiară a familiei.

  • Au urmat 4 ateliere de lucru pe temele:
  • Educaţie non-formală, coordonat de formatorul național, Valeriu Drăgălin;
  • Integrarea economică a tinerilor-oportunități de angajare în câmpul muncii, moderat de specialistul principal al Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, Iulia Nicorici;
  • Drepturile tinerilor: sănătate, nondiscriminare și combaterea violenței, condus de coordonatorul programului educatorilor de la egal la egal al A.O Centrul Internațional pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”.

Prima ediție a Forumului Municipal de Tineret// Vezi ce s-a discutat

În dependență de datele obținute, urmează implimentarea de către tineri a politicilor publice în domeniu, cu ajutorul Autorităţilor Publice Locale.Menționăm, acest eveniment a fost organizat de către Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău, cu suportul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, a Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova şi a Reţelei Naţionale a Consiliilor Locale de Tineret.