De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum o oră

Reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

Primele DECLARAȚII de la Reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE

Corina Bezer

Declaraţiile în acest sens au fost făcute de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, precum şi de Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Oficialii au discutat despre evoluțiile interne din Republica Moldova, despre principalele măsuri și rezultate în implementarea reformelor asumate în cadrul Foii de Parcurs. În mod special, au fost trecute în revistă principalele realizări obţinute în implementarea agendei europene, precum și angajamentele și termenele de implementare pentru perioada imediat următoare.

Vom continua să acordăm suport Republicii Moldova în implementarea programului de reforme din cadrul Acordului de Asociere, cel puțin acesta este principalul scop al discuției noastre. În continuare vrem să vedem acțiuni concrete din partea Guvernului din Republica Moldova, inclusiv, depolitizarea instituțiilor de stat, și implementarea reformelor antifraudă și elucidarea circumstanțelor furtului din sistemul bancar, a menționat Federica Mogherini.

Reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

 

În cadrul discuţiilor, am văzut cât de importantă este intensificarea reformelor în justiţie, în domeniul financiar, energetic şi cât este de esenţial să se ajungă la un acord cu FMI. Vom fi gata să sprijinim şi pe viitor această ţară, dar în anumite condiţii ce ţin de reforme foarte concrete”, a adăugat Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. 

Reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Guvernul are o misiune dificilă în situaţia actuală în care s-a pomenit Republica Moldova. 

Misiunea Guvernului nu este nici pe departe una ușoară având în vedere circumstanțele politice și cele social-economice și dificultățile cu care se confruntă Republica Moldova astăzi. […] Mesajele de susținere și de încurajare, pe care le-am primit astăzi de la partenerii noștri din Uniunea Europeană, sunt foarte și foarte importante pentru noi, pentru că ele ne încurajează să mergem, în continuare, pe calea reformelor şi ne dau putere și încredere să realizăm absolut toate obiectivele și prioritățile care se regăsesc în Programul de guvernare, a declarat la rândul său Prim-Ministrul, Pavel Filip.

Liber TV amintește că Premierul Pavel Filip efectuează o vizită la Bruxelles, cu ocazia celei de-a doua Reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.