Reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

Primele DECLARAȚII de la Reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE

Corina Bezer

Declaraţiile în acest sens au fost făcute de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedintelui Comisiei Europene, Federica Mogherini, precum şi de Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Oficialii au discutat despre evoluțiile interne din Republica Moldova, despre principalele măsuri și rezultate în implementarea reformelor asumate în cadrul Foii de Parcurs. În mod special, au fost trecute în revistă principalele realizări obţinute în implementarea agendei europene, precum și angajamentele și termenele de implementare pentru perioada imediat următoare.

Vom continua să acordăm suport Republicii Moldova în implementarea programului de reforme din cadrul Acordului de Asociere, cel puțin acesta este principalul scop al discuției noastre. În continuare vrem să vedem acțiuni concrete din partea Guvernului din Republica Moldova, inclusiv, depolitizarea instituțiilor de stat, și implementarea reformelor antifraudă și elucidarea circumstanțelor furtului din sistemul bancar, a menționat Federica Mogherini.

Reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

 

În cadrul discuţiilor, am văzut cât de importantă este intensificarea reformelor în justiţie, în domeniul financiar, energetic şi cât este de esenţial să se ajungă la un acord cu FMI. Vom fi gata să sprijinim şi pe viitor această ţară, dar în anumite condiţii ce ţin de reforme foarte concrete”, a adăugat Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. 

Reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Guvernul are o misiune dificilă în situaţia actuală în care s-a pomenit Republica Moldova. 

Misiunea Guvernului nu este nici pe departe una ușoară având în vedere circumstanțele politice și cele social-economice și dificultățile cu care se confruntă Republica Moldova astăzi. […] Mesajele de susținere și de încurajare, pe care le-am primit astăzi de la partenerii noștri din Uniunea Europeană, sunt foarte și foarte importante pentru noi, pentru că ele ne încurajează să mergem, în continuare, pe calea reformelor şi ne dau putere și încredere să realizăm absolut toate obiectivele și prioritățile care se regăsesc în Programul de guvernare, a declarat la rândul său Prim-Ministrul, Pavel Filip.

Liber TV amintește că Premierul Pavel Filip efectuează o vizită la Bruxelles, cu ocazia celei de-a doua Reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. 

Îți place ce citești? Contribuie la dezvoltarea platformei cu o donație:

Donație unică
Cotizație lunară

Republica Moldova

Beneficiar: AO „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”

MDL: MD75VI022240300000083MDL

USD: MD16VI022240300000068USD

EUR: MD25VI022240300000063EUR

RON: MD60VI022240300000011RON

SWIFT: VICBMD2X416

România

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO05INGB0000999908458154 SWIFT: INGBROBU

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO41RNCB0685154653320001 SWIFT: RNCBROBU